Stedendriehoek

12 Miljoen paar ogen kijken mee

STEDENDRIEHOEK – Zondag 13 januari is het de dag van AMBER Alert. Het is de nachtmerrie van elke ouder; de verdwijning van je kind. Moest je vroeger doen met alleen een melding bij de politie, tegenwoordig is er AMBER Alert. Dit begon allemaal met communicatiesoftware om verdwenen jongens en meisjes op te sporen, maar inmiddels is AMBER Alert uitgegroeid tot de grootste burgerbeweging van Nederland. Met een slagingspercentage van 94 procent heeft de dienst zich inmiddels ruimschoots bewezen.

Wanneer wordt AMBER Alert ingezet?
Het systeem wordt ingezet bij AMBER  alerts en Vermist Kind Alerts. Alleen de meest ernstige gevallen worden publiekelijk verspreid. Dit alleen al omdat het publiceren van een foto en persoonlijke informatie van een vermist kind immers erg ingrijpend is. AMBER Alert heeft haar vleugels inmiddels ook uitgeslagen in Europa. Maar liefst 25 Europese landen hebben het Nederlandse initiatief overgenomen en maken ook een vuist tegen kindervermissingen.

Wat moet je doen als je kind vermist is?
Als eerste neem je contact op met de lokale politie en vervolgens vraag je hulp aan familie, vrienden en buren. Hoe moeilijk ook, probeer zo rustig mogelijk te blijven en ga – vooral als het een klein kind betreft – eerst op de meest gevaarlijke plaatsen zoeken, zoals vijvers, kanalen en wegen. Kleine kinderen verstoppen zich vaak en vallen vervolgens soms in slaap. En ook dat kinderen meestal weglopen met de zon in hun rug.

Maak duidelijke afspraken met je kind
Helaas is lang niet elke vermissing te voorkomen, maar wel kun je je kind een en ander uitleggen. Spreek bijvoorbeeld altijd af dat je kind altijd eerst toestemming vraagt aan je voordat het met iemand meegaat, ook als het een bekende is. Zorg dus altijd voor bereikbaarheid. Dit kan ook in de vorm zijn van iemand die ze vertrouwen. Zorg dat ze weten hoe en waar ze terecht kunnen als jij er niet bent.

Moedig daarnaast vooral aan dat ze altijd bij je kunnen komen als er problemen zijn of als ze iets raar of ongepast vinden. En als ze iets niet vertrouwen, dat ze dan gaan letten op dingen in de omgeving. Waar zijn ze en hoe zag de persoon eruit die ze niet vertrouwen? Leer je kinderen ook dat ze, als ze tegen hun wil worden meegenomen, direct moeten proberen te ontsnappen, om hulp moeten roepen en de aandacht van andere mensen moeten trekken.