Stedendriehoek

Koele ruimtes zijn veel gezonder, een airco helpt daarbij

De zomermaanden zijn voor veel mensen de periode waar ze de rest van het jaar naar uit kijken. Een feestje van warmte en licht en vooral van veel naar buiten kunnen, in tegenstelling tot die eindeloos lange winterperiode met veel sombere en korte dagen die we meestal achter glas moeten doorbrengen.

Met de komst van die gewenste warme dagen ontstaat er overigens wel een nieuwe uitdaging. Hoe zorgen we ervoor dat het in huis aangenaam blijft qua temperatuur? De eerst dagen gaat dat nog wel, maar op een gegeven moment ervaren we dat de warmte in huis blijft ‘hangen’. En dat ervaren we dan weer als minder prettig. Zeker in de slaapkamer willen we het immers graag niet te warm hebben, want dat komt de kwaliteit van de nachtrust vaak niet ten goede.

Goede nachtrust belangrijk

Er zijn maar weinig dingen zo bevorderlijk voor onze gezondheid als een goede nachtrust. Tijdens de nacht rusten we uit en ontspannen we, verwerken we onze indrukken en maken we ons op voor de volgende dag. Een goed bed, en vooral een goed matras, is natuurlijk altijd een voorwaarde voor de benodigde nachtrust, maar ook de temperatuur in de slaapkamer speelt een hele belangrijke rol. Maar wat is die ideale temperatuur en waarom is een koele slaapkamer zo belangrijk?

Volwassenen hebben gemiddeld zes tot acht uur slaap nodig. Wie niet goed of onvoldoende slaapt, kan een slaaptekort ontwikkelen. Dat kan geheugen- en concentratieproblemen veroorzaken. Maar ook zorgen voor huidproblemen, het risico op diabetes verhogen, stemmingswisselingen veroorzaken, de afweer verminderen en  ervoor zorgen dat je minder energiek aan de dag begint. Het is van dus van essentieel belang dat je goed kunt uitrusten zodat je weer fris aan de nieuwe dag kunt beginnen.

Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur in de slaapkamer niet boven de 18 graden uitkomt. Een te warme slaapkamer kan onze slaapcyclus verstoren. Ons lichaam regelt tijdens de verschillende slaapfases onze lichaamstemperatuur. Een warme slaapkamer verstoort dit. Een koele slaapkamer zorgt er ook voor dat we dieper en rustiger slapen. En als we dat doen, worden we uitgeruster wakker.

Houd ook je werkplek aangenaam

Er zijn heel veel dingen in je werkomgeving die een impact hebben op je productiviteit. De indeling van de ruimte, al dan niet aangenaam uitzicht, de verlichting, maar ook het binnenklimaat. Heel vaak is de temperatuur en de luchtvochtigheid op je werkplek niet ideaal. De ene dag zit je te puffen, dan heb je weer een extra trui nodig of is de lucht juist te droog.

Dat is niet alleen vervelend, maar het werkt ook negatief op de productiviteit van werknemers. Als het te warm is in een werkruimte, daalt de concentratie. Je wordt slaperig en je hoofd voelt zwaar. Als je het te warm of te koud hebt, moet je lichaam de temperatuur zelf zien te reguleren. Die interne thermostaat vraagt energie en hersenwerk. En als je hersenen daarmee bezig zijn, dan gaat dat ten koste van de focus op het werk.

Voordelen van airconditioning

Het is dus belangrijk dat we de temperatuur in ons huis en op onze werkplek gedurende warme periodes, en die komen in ons opwarmende klimaat steeds vaker voor, op een aangenaam niveau kunnen houden. En dat wordt dus steeds lastiger, met alleen ventileren red je het vaak niet meer. Het installeren van een airco is dan geen overbodige luxe. Dat kan namelijk echt een enorme meerwaarde zijn voor je woning of werkplek.

  • Een airco verlaagt de temperatuur in huis tot een aangenaam niveau en houd dat ook vast. En als je ook thuis werkt: een koele werkplek zorgt voor meer productiviteit.
  • Doordat airco’s over een filter beschikken dat de lucht zuivert, zorgen ze voor een betere luchtkwaliteit.
  • Airco’s onttrekken vocht uit de lucht waardoor je minder last zult hebben van transpiratie.
  • Met een airco kun je je ramen dicht houden. Dat betekent minder last van storende buitengeluiden maar ook minder vervelende insecten in huis.
  • Je zult sowieso veel beter kunnen slapen.

Aanschafkosten lager

De aanschafkosten van airco’s zijn al lang niet meer zo hoog als enkele jaren terug. Je hebt al kwalitatief goede airco’s voor binnen en buiten voor slechts een paar honderd euro. Bovendien hebben de nieuwste airco’s een zuinig energielabel en zijn de elektriciteitskosten dus veel lager dan die van oudere exemplaren. De voordelen van goede airconditioning zijn vaak zo groot dat het systeem zijn geld dubbel en dwars waard zal zijn. En, wanneer je een airconditioningsysteem goed onderhoudt, kun je hier vele jaren plezier van hebben.

Kortom: de verkoelende lucht die een airco je brengt is erg aangenaam; wanneer je eenmaal een airconditioning hebt, wil je deze waarschijnlijk nooit meer kwijt…