Stedendriehoek

Zutphense studente gaat filmen in Portugal

ZUTPHEN – De Zutphense Jasmijn Apte (19) zit nu in haar tweede jaar journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. Naar aanleiding van een schoolopdracht reist ze samen met vijf medestudenten naar Portugal, met als doel om journalistieke producties te verkopen en daarmee de reis terug te verdienen. 

Het bedrijf Único Mídia is nog maar net opgericht, maar met goed enthousiasme heeft Jasmijn er vertrouwen in dat ze succesvol van start kunnen gaan. “Het is natuurlijk wel een beetje eng, want er gaan duizenden euro’s in deze opdracht zitten.” Vanuit school werd namelijk de opdracht gegeven om een reis te maken naar het buitenland en door producties te verkopen deze reis weer terug te verdienen. “Er komt zo veel bij kijken. Je moet vliegtickets kopen, een accommodatie regelen, apparatuur huren en als belangrijkste taak: opdrachtgevers zoeken.”

Het plan de campagne van Jasmijn en haar medestudenten is om eerst zo veel mogelijk geld te verdienen met commerciële opdrachten en in Portugal zich te gaan richten op journalistieke producties. “Portugal heeft een ontzettend rijke cultuur en geschiedenis. Er zijn superveel interessante verhalen om te vertellen en elke dag worden wij als groep steeds enthousiaster om in juni naar Portugal te vertrekken.”

“We hebben het voordeel dat een van onze redactieleden in Portugal heeft gewoond en vloeiend Portugees spreekt. Dat geeft ons natuurlijk al een voorsprong.” De jonge journalist is van plan om human-interest verhalen te maken in Portugal. “Dat vind ik leuk en interessant. De naam van ons bedrijf Único Mídia betekent ‘unieke media’ in het Portugees. Dat omdat wij op zoek willen naar unieke verhalen.”

Mini-documentaire
Uiteindelijk is ze van plan om een mini-documentaire te maken. “Dat is iets wat ik heel graag wil doen. Over welk onderwerp weet ik nog niet”, lacht Jasmijn. “Er zijn te veel leuke ideeën om vast te leggen op beeld.” Naast audiovisuele producties kunnen mensen ook schrijvende producties verwachten. “We hebben een goede mix van journalisten in onze redactie, waardoor we zowel audiovisuele- als schrijvende producties kunnen maken.”

Het mediabedrijf is nu hard aan het werk om genoeg geld binnen te halen voordat ze vertrekken naar Portugal. “Op dit moment proberen we bijvoorbeeld musea te benaderen. We weten goed de doelgroep jongeren te bereiken en kunnen korte video’s, reels of promotieteksten aanbieden.” Terwijl de studente nu hard in Nederland aan het werk is, droomt ze alvast over de mooie producties die ze gaat maken in Portugal.

Zie voor meer informatie de website www.unicomidia.com. Om alle updates te volgen kan men het bedrijf volgen op de sociale mediakanalen onder de naam: @unicomidia.