Stedendriehoek

Zutphense bibliotheken openen hun deuren

ZUTPHEN – Afgelopen maandag openden de Graafschap Bibliotheken weer de deuren na negen weken sluiting vanwege het coronavirus. Biebleden zijn van harte welkom om zelf weer boeken te lenen en om geleende materialen in te leveren.

De bibliotheken in Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen gaan met kleine stappen open voor publiek. De start is met beperkte openingstijden, waarbij alleen leden welkom zijn. Niet meer dan twee personen per gezin, en kinderen onder de 12 jaar onder begeleiding van een volwassene. Alle vier vestigingen zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur. De bibliotheken in Lochem en Zutphen zijn ook op zaterdag geopend van 11.00 tot 14.00 uur. Natuurlijk zijn de bekende coronamaatregelen ook in de bieb van kracht. De bibliotheken zijn zo ingericht dat het er voor bezoekers en medewerkers veilig is. Meer informatie over de heropening en een overzicht van alle coronamaatregelen staat op www.graafschapbibliotheken.nl.

Brummen|Voorst

Ook de Bibliotheek Brummen|Voorst is weer open. “Heuglijk nieuws”, aldus Sylvia van den Top. “Maar dat betekent niet dat de situatie weer is zoals voorheen. Er zijn een aantal zaken gewijzigd en er zijn een paar regels.”

“Zo zijn bijvoorbeeld de openingstijden gewijzigd. We zijn alleen van maandag tot en met vrijdag ’s middags open, tussen 13.00 en 17.00 uur. Daarnaast zijn we genoodzaakt een aantal regels te hanteren om de veiligheid van onze bezoekers en onze medewerkers te kunnen waarborgen. Voorop staat dat je alleen welkom bent als je je niet ziek voelt. Reinig je handen bij de ingang of gebruik handschoenen en maak gebruik van een winkelmandje. Geen mandje meer beschikbaar? Dan graag even wachten en afstand houden van elkaar. Het is voorts de bedoeling dat bezoekers hun boeken zelf afgeven in de inleverkast in de bibliotheek. Toiletten, leescafé, internetcafé en studie- en werkplekken zijn verder helaas niet toegankelijk.”

Bibliotheekleden wordt gevraagd om alléén naar de bibliotheek te komen en hun bibliotheekpas gereed te houden. “Je kunt alleen naar binnen op vertoon van je pas. Ben je een ouder met baby of peuter? Dan tellen jullie samen als één persoon. Blijf wel samen met je kind. Kun je zelfstandig een boek uitzoeken? Dan kun je zonder begeleiding naar binnen.”