Stedendriehoek

Zutphen ontmoet Zutphen

ZUTPHEN – “Kennen wij u goed genoeg? Kennen wij elkaar goed genoeg? We willen het er graag met u over hebben tijdens ‘Zutphen ontmoet Zutphen’, op donderdag 12 oktober. Die dag gaan medewerkers van de gemeente aan de slag bij bedrijven, organisaties en vrijwilligersinitiatieven”, aldus burgemeester Annemieke Vermeulen.

“Onze medewerkers hebben dagelijks contact met mensen, bedrijven en organisaties in Zutphen. U ziet hen vast ook wel op straat aan het werk. Bijvoorbeeld bij onderhoud aan de weg of het groen. Misschien heeft u persoonlijk contact met een van hen. Wij willen graag weten hoe het gaat tussen u en de gemeente. Wat zou u van ons willen, wat kan beter, wat loopt goed en waar kunnen we met u nog beter samenwerken?”

Het initiatief van de burgemeester heeft alles te maken met de rol van de gemeente in een veranderende samenleving: “We zijn onderdeel van een netwerksamenleving. Dat betekent ook voor de gemeente een veranderende rol. We moeten samen resultaten boeken en meer op basis van gelijkwaardigheid aan de slag, als partners.”

Medewerkers van de gemeente gaan erop uit. “Soms werken we mee, soms zullen we samen iets bekijken of onderzoeken. En vooral: horen waar we samen op kunnen trekken, en waar de gemeente zich kan verbeteren. Alle ervaringen die medewerkers die dag opdoen, gebruiken ze om te bekijken hoe zij hun werk wellicht anders kunnen doen. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot aanpassing van de dienstverlening of nieuwe en andere samenwerkingen.”

Zoals gezegd zijn de medewerkers van de gemeente al veel buiten, met ‘Zutphen ontmoet Zutphen’ als extra impuls. Als het aan de burgemeester ligt, blijft het hier zeker niet bij. “Wat mij betreft doen we dit vaker. Niet per se op dezelfde manier. Maar wat we naast onze normale contacten buiten het stadhuis nog meer kunnen doen, is dat je bijvoorbeeld eens per maand een dag ergens anders werkt. Sommigen van ons doen dat ook al. Het moet niet zo zijn dat we mensen als vanzelf vragen om naar het stadhuis te komen. We willen zoveel mogelijk naar de mensen toe; ik ben ervan overtuigd dat dat wederzijds energie geeft.”