Stedendriehoek

Zutphen krijgt nieuwe Stolpersteine

Op woensdag 17 april legt de Stichting Stolpersteine op acht adressen in Zutphen zestien nieuwe Stolpersteine. De stenen worden in het trottoir geplaatst, voor huizen van meestal Joodse inwoners uit Zutphen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord.

Op dinsdagavond 16 april is vanaf 20.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur) een openbare avond in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 110-112 in Zutphen. Burgemeester Wimar Jaeger opent de avond. Enkele nabestaanden spreken over familieleden voor wie de volgende dag gedenkstenen worden gelegd.

Het Leo Smit Ensemble zal werken vertolken van door de nazi’s vervolgde joodse componisten, onder wie Leo Smit, Hans Krieg, Mordechai Gebirtig en Rosy Wertheim. De uitvoerenden zijn Irene Maessen (zang), Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano).

De Stichting Stolpersteine Zutphen geeft deze avond meer informatie over de Stolpersteine in de gemeente en biedt aanvragers van Stolpersteine en nabestaanden van slachtoffers de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en de herinnering levend te houden. De avond is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Messing steentjes in het trottoir

Stolpersteine zijn messing steentjes waarmee de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Op elk steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan geboortejaar, datum van deportatie en de plaats en datum waar de herdachte persoon is vermoord of overleden. Men vindt de gedenkstenen voor de vroegere woningen van de slachtoffers. In zeker 28 Europese landen liggen inmiddels bijna 100.000 Stolpersteine, een project dat is opgezet door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Op ieder van de acht adressen in Zutphen vindt op 17 april een korte ceremonie plaats die door de aanvrager van de Stolpersteine is georganiseerd. Violist Kees Hilhorst speelt op enkele adressen tijdens de ceremonie.