Stedendriehoek

Zutphen krijgt een verhalenautomaat: ‘Wat we ons daarbij moeten voorstellen? Precies wat het woord belooft’

Na de sigarettenautomaat van Pakje Kunst krijgt Zutphen op initiatief van Stichting Zutphen Literair nu ook een verhalenautomaat. “Wat we ons daarbij moeten voorstellen? Precies wat het woord belooft: een apparaat waar verhalen uit komen”, aldus Hans Heesen.

“Het apparaat is makkelijk te bedienen. Je houdt je hand voor een knop en er komt een soort lange kassabon uit waarop het verhaal staat. De verhalen staan op milieuvriendelijk papier en zijn gratis. De maximale leestijd is vijf minuten. Ideaal voor even tussendoor.”

Franse uitvinding

De verhalenautomaat is bedacht door Short Édition, een Franse uitgeverij van korte literatuur: gedichten, korte verhalen en flash-fictie. Geïnspireerd om literatuur te promoten in onze steeds snellere, digitale wereld van schermen, bedacht ze vijf jaar geleden de Short Story Dispenser, zoals het apparaat officieel heet, om het oude met het nieuwe te combineren door een steeds veranderende voorraad verhalen aan te bieden.

Succes

De verhalenautomaat is inmiddels een wereldwijd succes. Er zijn al meer dan 300 apparaten geïnstalleerd: van San Francisco tot Melbourne, Hong Kong, Parijs, Londen en Philadelphia, die in totaal al meer dan 5,6 miljoen verhalen hebben gedrukt. Gratis! In Nederland is Zutphen na Utrecht de tweede stad die een verhalenautomaat krijgt.

Eigen invulling

Vanwege het internationale karakter van de verhalenautomaat is de bulk van de verhalen in het Engels. Stichting Zutphen Literair wil daar een eigen, Zutphense invulling aan geven en roept de schrijvers en dichters uit Zutphen en omgeving daarom op verhalen aan te leveren. Het gaat daarbij om korte verhalen tot maximaal 500 woorden. Meer informatie is te vinden op zutphenliterair.nl.

De bedoeling is de verhalenautomaat op vrijdag 17 september in gebruik te nemen. Hij zal dan in de hal van het stadhuis staan, waar wethouder Mathijs ten Broeke het eerste verhaal tevoorschijn haalt. Vervolgens gaat de verhalenautomaat langs verschillende locaties, zodat heel Zutphen er kennis mee kan maken.