Zorg

Het kwetsbare gesprek

ZUTPHEN – Ixta Noa verzorgt woensdagavond 22 februari een thema-avond over het voeren van het kwetsbare gesprek. De eerste deel van de avond staat in het teken van de urgentie van de transformatie in de zorg naar positieve gezondheid en een persoonlijke benadering door arts en auteur Wico Mulder van Alles is Gezondheid. Vervolgens is het praktisch met de mogelijkheid om ‘het kwetsbare gesprek’ met elkaar zelf te leren en te ervaren.

De thema-avond ‘het kwetsbare gesprek’ vindt van 19.00 tot 21.00 uur plaats in Praktijkhuis Ixta Noa, IJsselkade 9 in Zutphen. Inloop vanaf 18.30 uur met koffie en thee. De toegang is gratis, aanmelding vooraf is mogelijk. Er is ook de mogelijkheid om online deel te nemen door een mail te sturen naar zutphen@ixtanoa.nl

De zorg staat voor veel mensen bekend om zijn medisch-technische en koude benadering. Steeds meer zorgprofessionals pleiten voor een bredere kijk op gezondheid en een meer ‘warme’ benadering. Maar hoe voer je als professional of naaste ‘het kwetsbare gesprek’, met ruimte voor zingeving en emotie?

Arts Wico Mulder heeft er zijn levensmissie van gemaakt om zijn steentje bij te dragen aan de transformatie van de zorg met de focus op gezondheid in plaats van ziekte. Wico Mulder is onder andere werkzaam bij Alles is Gezondheid, de Nederlandse tak van Institute of Positive Health, de grondlegger is van de wereldwijde transitie naar positieve gezondheid. Daarnaast heeft hij een eigen kliniek en verscheen onlangs zijn boek ‘In gesprek met jongvolwassenen’, Een concrete coachingsmethode voor zelfregie en zingeving. Wico is ervan overtuigd dat herstel niet mogelijk is zonder het voeren van ‘het kwetsbare gesprek’.

Tijdens de thema-avond kan men leren hoe deze ‘warme benadering’ in zijn werk gaat. Het eerste deel van de avond staat in het teken van de context, wetenschappelijke achtergrond en urgentie van de transformatie in de zorg. Het tweede deel van de avond wordt praktisch van aard waarin gasten ‘het kwetsbare gesprek’ zelf ervaren. Tijdens deze interactieve avond is er veel mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen met elkaar te delen.

Ixta Noa heeft het afgelopen jaar diverse thema-avonden over psychologische problematiek georganiseerd. Deze vinden plaats iedere laatste woensdag van de maand in Zutphen en elke tweede woensdag van de maand in Apeldoorn. Tijdens deze avond wordt een actueel thema belicht vanuit zowel expertise als ervaring. Doel van de avonden is om op een informele manier meer te weten te komen over psychische aandoeningen en het leven dat daarbij hoort. Voor mensen die daar direct of indirect mee te maken hebben, maar ook voor iedereen die wat meer daarover wil weten.

Het Praktijkhuis Ixta Noa is al meer dan vijftien jaar een plek in Zutphen waar mensen met een psychisch verleden of heden terecht kunnen. Tijdens de openingstijden is er een laagdrempelige inloop waar ervaringsdeskundigen werken die iets soortgelijks hebben meegemaakt en van daaruit anderen in hun leven verder helpen.