Zorg

Dementie treft ook mensen op jonge leeftijd

ZUTPHEN – Wie denkt aan dementie, denkt vaak aan mensen die al wat ouder zijn. Toch treft dementie ook jonge mensen. Om hiervoor aandacht te vragen is er op vrijdag 23 september een symposium in Cinemajestic, de servicebioscoop in Zutphen. Het symposium wordt georganiseerd voor professionals, vrijwilligers en alle andere mensen die meer willen weten over dementie op jonge leeftijd.

In de centrale ruimte van de bioscoop staan verschillende partijen, die betrokken zijn bij dementie, met informatiestands. De casemanagers, de geheugenpoli van het ziekenhuis, praktijkondersteuners van de huisartsen en medewerkers van de afdeling Wmo van de gemeente Zutphen geven informatie en beantwoorden vragen. Het symposium wordt georganiseerd door het Alzheimer Café Zutphen, Dementienetwerk Zutphen/Lochem/Vorden e.o., De Bovenkamer en Odensehuis Zutphen. Ook zij zijn vanzelfsprekend aanwezig.

In een van de bioscoopzalen zullen de hele middag, in een doorlopende voorstelling, afleveringen te zien zijn van het tweede seizoen van ‘Frank en Alzheimer’. In het eerste seizoen van deze online videoserie onderzocht 3FM-dj Frank van der Lende wat jongdementie nou precies is. De aanleiding daarvoor was dat de vader van Frank al op 63-jarige leeftijd door de ziekte van Alzheimer getroffen werd. In deze tweede reeks interviewt Frank mensen die een vader of moeder met dementie hebben.

Christa vertelt haar verhaal
Er is maar één tijdstip dat vaststaat. Om 14.30 uur is er in een andere bioscoopzaal een interview met Christa Rijnhoudt. Zij speelde mee in de eerste serie van Restaurant Misverstand. In deze tv-serie runden negen mensen met dementie een restaurant, onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw. Het doel van de serie was om te laten zien dat veel mensen met dementie nog zo lang mogelijk willen én kunnen meedoen in de samenleving. Christa is 52 en heeft Alzheimer. Zij wordt geïnterviewd door Saskia Danen, vriendin en leeftijdsgenote. Saskia is vrijwilliger bij Alzheimer Nederland en geeft als ZZP’er trainingen aan verpleegkundigen. Door de vragen die Saskia stelt, kan Christa haar verhaal vertellen.

Expositie MIST
Het café van Cinemajestic wordt omgebouwd tot expositieruimte. Hier zijn foto’s te zien van de reizende tentoonstelling MIST; die brengt partners van jonge mensen met dementie in beeld. Voor de titel van de expositie is gekozen omdat mist, net als dementie, een mysterieus verschijnsel is, dat onverwacht komt opzetten en waar je niets tegen kunt doen. Bij veel zonneschijn kun je een zonnebril opzetten en verkoeling zoeken in het water. Regent het, dan kun je regenkleding aantrekken en ook tegen de kou kun je je kleden. Maar bij mist past enkel berusting. Tineke Reijbroek, een van de initiatiefnemers van de fotoserie en de fotografe Dorris Duurland zijn zelf aanwezig. Tineke verloor in 2015 haar man op jonge leeftijd aan dementie. De foto’s zijn, met verhalen van de mensen die geportretteerd zijn, ook verzameld in een boek; daarop kan deze middag worden ingetekend.

Zelf ervaren
In de bovenruimte van de bioscoop kunnen mensen met een virtual reality-bril enigszins zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Met de bril kunnen ze in het hoofd stappen van iemand met dementie. Er zijn twee casemanagers getraind om bezoekers bij deze ervaring professioneel te begeleiden. “Het symposium is mede mogelijk gemaakt door Ladies Circle, een Zutphense serviceclub voor vrouwen tot 45 jaar”, vertelt Veronica Loefs van het Alzheimer Café. “Zij organiseren activiteiten waarvan de opbrengst steeds naar een goed doel gaat. In januari 2020 kregen wij het verrassende bericht dat de opbrengst van 2019 bestemd was om aandacht te vragen voor dementie. Twee leden van Ladies Circle hebben van nabij meegemaakt wat dementie op jonge leeftijd betekent voor een patiënt en zijn of haar omgeving. Door corona konden we pas dit jaar uitvoering geven aan het plan om een symposium te organiseren. Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, de datum van het symposium is bewust in diezelfde week gepland.”

Cynthia Marras, eigenaresse van Cinemajestic en actief lid van Ladies Circle Zutphen, bood spontaan de ruimtes aan in de Zutphense bioscoop. Cinemajestic heeft als slogan: ‘Een ontmoetingsplek voor iedereen waar vriendschappen beginnen en plezier maken voorop staat’. Daarom zetten zij zich in om mooie initiatieven aan te moedigen en te sponsoren.

Op 23 september kunnen bezoekers van 14.00 tot 17.00 uur vrij binnenlopen bij Cinemajestic, Dreef 8 in Zutphen. De entree is gratis en aanmelden is niet nodig.