Zorg

Activiteiten en ondersteuning bij dementie

BRUMMEN – De cijfers liegen er niet om. Eén op de vijf mensen krijgt (te maken met) dementie. Niet alleen ouderen worden door deze ziekte getroffen. Als bij u zelf of bij uw naaste de diagnose dementie wordt gesteld, komt er veel op u af. Het Geheugensteunpunt Brummen biedt laagdrempelige activiteiten en ondersteuning voor (thuiswonende) inwoners met dementie en hun mantelzorgers.

Omgaan met dementie

Op maandag 6 februari start de cursus ‘Omgaan met dementie’ voor mantelzorgers. Woont u in de gemeente Brummen en bent u mantelzorger van een thuiswonende naaste met dementie en heeft u behoefte aan kennis en handvatten? Dan is deze cursus van drie bijeenkomsten wellicht iets voor u. Onderwerpen die aan bod komen: wat is dementie (het ziektebeeld), veranderend gedrag en wat betekent dit allemaal voor u als mantelzorger? De cursus wordt gegeven op drie avonden (6 februari, 20 februari en 3 maart van 19.00 tot 21.00 uur) in de bibliotheek in Eerbeek. De eigen bijdrage is €2,50 per persoon per keer.

Ondersteuningsgroep/workshops

Heeft u geen behoefte aan een cursus, maar wel aan contact met andere mantelzorgers die ook zorgen voor een thuiswonende naaste met dementie, zodat u uw verhaal kunt doen en ervaringen en tips kunt uitwisselen? Dan kunt u zich aanmelden voor de ondersteuningsgroep voor mantelzorgers. Deze groep gaat weer van start op vrijdag 24 februari. De groep komt in totaal vijf bij keer bij elkaar (24 februari, 31 maart, 28 april, 26 mei en 30 juni, op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek in Eerbeek. De groep wordt begeleid door ervaren gespreksleiders. Iedere maand staat er in binnen de workshop een ander thema centraal, waarbinnen er veel ruimte is voor persoonlijke inbreng. De eigen bijdrage voor deze groep is €2,50 per persoon per keer.

Brein Beweeggroep

Wanneer u last heeft van toenemende vergeetachtigheid of als er bij u de diagnose dementie is gesteld, ervaart u mogelijk dat het lastiger is om vorm te  geven aan het dagelijks leven. Er komt veel op u af en u merkt dat er dingen veranderen. In het onthouden, in het denken of in het vinden van goede woorden. Heeft u behoefte om hier met lotgenoten over te praten en geniet u er van om (samen) te bewegen?  Dan is er de Brein Beweeggroep waar u aan kunt deelnemen. Op 15 maart start er weer een groep in Brummen en op 22 maart in Eerbeek. Er wordt samengewerkt met fysio Brummen en Fysiopraktijk Eerbeek & Loenen. De groep komt acht keer bij elkaar (eens per twee weken) op woensdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur. Ook hier geldt een eigen bijdrage van €2,50 per persoon per keer.

Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden voor de cursus, de workshops of de Brein Beweeggroep? Mail dan naar brummen@hetgeheugensteunpunt.nl of bel met de coördinator van het Geheugensteunpunt Brummen, Wendie Derks, op telefoonnummer 06-28457299.