Stedendriehoek

Zomertip: Extra openstelling van Overtuin

Zondag 16 augustus is een extra opentuindag ingelast in de Overtuin te Warnsveld. Doordat de tuin is uitgeroepen tot Monument van het Jaar, heeft deze veel aandacht in de pers gekregen, met als gevolg dat er regelmatig bezoekers voor een gesloten poort staan. En dan is een zomerstop van zes weken geen goed idee.

De historische landschapstuin uit 1832 is uitgeroepen tot Monument van het Jaar, omdat er maar weinig van deze relatief kleine tuinen zijn die zo goed zijn bewaard en ook nog in een uitstekende staat van onderhoud verkeren. Bovendien wordt er niet alleen maar in stand gehouden, maar is er ook voor sommige vakken een nieuw beplantingsvoorstel gemaakt. In het voorjaar zijn verscheidene nieuwe heesters en bomen aangeplant die nu tot wasdom komen. Het terras is opengesteld en er wordt koffie, thee en taart geserveerd.

In de galerie is de toepasselijke expositie Mo(nu)ment voor de Botanische tuin van Jan van der Kamp te bezichtigen. In februari 2019 is Jan in Warnsveld komen wonen en als fervent groenliefhebber was de weg naar de Overtuin snel gevonden. Sinds vijftien jaar is botanisch tekenen zijn passie. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft hij veel stinzenplanten geschilderd, maar ook de bomen en heesters ontbreken niet. Prachtige werken gemaakt met potlood en aquarel.

Niet alleen de planten uit de tuin, maar ook huis Welgelegen is vastgelegd op papier. De bekende Zutphense kunstenaar Wim van der Meij heeft op verzoek een prachtige ets gemaakt, die slechts in een beperkte oplage te verkrijgen is. Van de opbrengst gaat een gedeelte naar de projecten van de Overtuin. De ets is te bezichtigen in de galerie en kan daar ook besteld worden.

De openingstijden zijn van 12.00 tot 17.00 uur. De ingang is aan de Molenstraat 6 te Warnsveld, tussen de kerk en molen. Het terras en de galerie zijn vrij te bezichtigen, alleen voor een bezoek aan de tuin wordt €3,- entree gevraagd. Voor meer informatie: www.deovertuin.nl, info@deovertuin.nl of 0575-559989.