Stedendriehoek

Zo smaakte de Hanzetijd

Wat hadden inwoners in de Hanzetijd te eten? Wat voor voedsel hadden boeren, burgers en de adel? En belangrijker, wat kookte men daarmee en van welke smaken genoot men? Tijdens de lezing-kookworkshop Eten in de Hanzetijd op zondag 12 november in Stedelijk Museum Zutphen vertelt historisch cateraar Joost van der Horst-Withuis over eetpatronen in de middeleeuwen. Samen met de deelnemers kookt hij een aantal gerechten uit de 12de-, 13de– en 14de-eeuwse kookboeken.

In het eerste deel duikt Joost in de geschiedenis van de middeleeuwse Hanzekeuken. In zijn presentatie gaat hij in op eetpatronen van verschillende maatschappelijke klassen, de rol daarin van het geloof en de humorenleer. Hij vertelt over de ingrediënten die werden gebruikt, waar ze vandaan kwamen, over de kookboeken en geschriften.

Daarna gaan de deelnemers aan de slag en kunnen ze enkele van de middeleeuwse smaakcombinaties ervaren. Samen met Joost koken en proeven ze verschillende koude en warme gerechten, met onder andere saffraan, peper, pimpernel, knoflook, salie en paradijskorrels. Daarvoor worden de recepten uit de kookboeken Forme of Cury, Le Menagier de Paris en Das kochbuch des meister Eberhard gebruikt. Na afloop krijgt iedereen een boekje met informatie en de middeleeuwse recepten cadeau: zo kan men thuis zelf gaan experimenteren met de smaken van de Hanzetijd.

De lezing-kookworkshop Eten in de Hanzetijd vindt plaats op zondag 12 november om 14.00 uur in het Auditorium van het Stedelijk Museum Zutphen, ’s Gravenhof 4. Tickets à 25 euro zijn te bestellen via de website museazutphen.nl.

Joost van der Horst-Withuis (1986) is historisch cateraar, auteur en onderzoeker naar Zutphens zilver. Samen met zijn echtgenote Lana heeft hij, al tien jaar, het bedrijf Medieval Catering waarmee zij op middeleeuwse en historische evenementen publiekscatering verzorgen. Daarnaast bieden ze vanuit de website HistorischBuffet.nl complete historische buffetten, workshops en lezingen over verschillende tijdsperiodes.

Deze activiteit is georganiseerd in het kader van het Hanzejaar 2023 en de tentoonstelling De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middeleeuwen.