Stedendriehoek

Zeven kilometer zwemmen in de IJssel

ZUTPHEN – Het gaat gebeuren. Bijna vijftig jaar na de laatste echte zwemtocht in de IJssel staat er een vervolg gepland. “We hebben het niet over de 1225 meter waar we vorig jaar mee hebben geëxperimenteerd, maar de volledige tocht van Cortenoever naar Zutphen over ruim zeven kilometer”, zegt Paul Post als voorzitter van De Vrije Slag Door Zutphen.

“Na zes jaar een geslaagd evenement in de Berkel te hebben georganiseerd en vorig jaar de ‘sprint’ in de IJssel, weten we zeker dat wij er klaar voor zijn. We hebben voldoende kennis en ervaring opgebouwd om de gewaagde tocht in die grillige rivier in zijn glorie te herstellen.”
De verdere invulling van het evenement wordt nog uitgewerkt. “We kunnen nog maar weinig details vrijgeven over de dag zelf, of liever gezegd over de plannen in het derde weekend in augustus, maar vast staat wel dat deze tocht in hetzelfde weekend plaats gaat vinden.”

De Vrije Slag Door Zutphen wordt dus een tweedaags evenement. De redenen zijn simpel. De watertemperatuur is volgens de organisatie in augustus beter dan bijvoorbeeld in juli, toen H2O werd georganiseerd. “Daarnaast zitten we andere openwaterevenementen niet in de weg. We denken erover na om een camping voor één nacht in te richten, zodat we aantrekkelijker worden voor verenigingen of lange-afstandzwemmers die er nu een uitdaging bij krijgen.”

De zaterdagprogrammering blijft zoals die was. Dan vindt de zwemtocht in de Berkel plaats, die vanaf nu DVSDZ-Berkel wordt genoemd. Het blijft De Vrije Slag Door Zutphen, maar er komt een afstand en parcours bij. De tocht op zondag krijgt de naam DVSDZ-IJssel. Zwemmers die geïnteresseerd zijn, kunnen nu al kijken op de website www.dvsdz.nl die langzaamaan gevuld wordt. Inschrijven kan in elk geval vanaf donderdag 15 december. Op de site vindt men ook de voorwaarden voor deelname. De sportieveling die de IJssel oversteekt, moet bijvoorbeeld een aantoonbare ervaring hebben.

“In de aankomende periode moeten we heel hard op zoek naar sponsoren. Bij de zaterdageditie spelen we altijd wel quitte. De winst investeren we elk jaar opnieuw in verbeteringen. Een reservepotje om de tocht in de IJssel van te financieren ontbreekt. Toch willen we ook de inschrijfgelden van die tocht zo laag mogelijk houden. We zijn hard op zoek naar bedrijven die de herleving van een traditie mogelijk maken. De organisatie zou erg geholpen zijn als een bedrijf het vervoer van de sporters wil verzorgen. Er moet ook startkapitaal worden opgebouwd voor al die andere maatregelen en kosten. Wat ons betreft is het zelfs bespreekbaar om voor enkele jaren een bedrijfsnaam aan de zwemtocht te verbinden. Ondernemers en bedrijven die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met de organisatie”, besluit Post.