Stedendriehoek

World Press Photo 17 deze zomer in Zutphen

ZUTPHEN – De beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar, oftewel de winnende foto’s van World Press Photo 2017, zijn van vrijdag 14 juli tot en met zondag 6 augustus in Zutphen te zien. Het is de derde keer dat de internationale, reizende fototentoonstelling naar regio komt. Ook dit jaar is de tentoonstelling te zien in de Walburgiskerk.

Een internationale jury heeft de winnaars in de verschillende categorieën gekozen uit tienduizenden inzendingen. Dé World Press Photo 17 is gemaakt door Burhan Oziblici uit Turkije. Hij was er bij toen de Russische ambassadeur Andrey Karlov werd doodgeschoten in Ankara. Eind april kreeg Oziblici de prijs uitgereikt door Prins Constantijn, sinds 2008 beschermheer van World Press Photo.

World Press Photo toont al meer dan zestig jaar de meest indrukwekkende nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar. Afgelopen jaar kwam de winnende foto van de Australische fotograaf Warren Richardson. Hij maakte een foto van Syrische vluchtelingen bij de Hongaars-Servische grens die een baby door het prikkeldraad tilden. Ook winnende foto’s van lang geleden blijven jarenlang in ieders geheugen gegrift, zoals de foto van het napalmmeisje in Vietnam waarmee Nick Ut in 1973 de wedstrijd won. Dankzij fotografie worden veel heftige gebeurtenissen en mooie beelden zichtbaar voor een groot publiek. Zij tonen de wereld wat er speelt.

De tentoonstelling bevat niet alleen foto’s van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en lange termijn projecten.

Openstelling
De tentoonstelling is geopend van 14 juli tot en met 6 augustus. De openingstijden zijn: maandag 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag 10.30 tot 17.00 uur, zondag 13.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs is 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door Stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij hoofdsponsor Rabobank, de VIP-sponsors Achterhoek Nieuws, Weevers en SOBZ, de sponsors 1-Alert Flexproject, Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Dijkman Bouw BV, Hotel Inntel, Qlip, Spar City, Stekelenburg Advocaten en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen. www.worldpressphotozutphen.nl