Stedendriehoek

Woonbedrijf Ieder1 houdt deur dicht voor actievoerende huurders

Een groep huurders uit onder andere de Van Limburg Stirumstraat voerde vanmiddag vrijdag 5 maart actie bij het kantoor van Woonbedrijf Ieder1 in Zutphen. Zij wilden zogenoemde ‘gebrekenbrieven’ overhandigen, waar al hun verzamelde klachten in staan. Het Woonbedrijf was niet bereid hun huurders te woord te staan.

Na Noordveen, de Staatsliedenbuurt en de Boxtartstraat blijken nu ook in de Van Limburg Stirumstraat, de Johan van Oldebarneveldtstraat en de Docter Kuyperstraat last te hebben van de gevolgen van een mislukte renovatie. Mensen hebben het sinds de renovatie kouder in huis, hebben scheuren in de muur en tal van zaken zijn beschadigd tijdens de werkzaamheden.

Döne Köycü uit de Van Limburg Stirumstraat is woordvoerder van de huurders: “Woonbedrijf Ieder1 heeft zo goedkoop en zo snel mogelijk proberen te renoveren. Daardoor gaat er steeds van alles mis. Als huurders vervolgens de problemen melden, laat Woonbedrijf Ieder1 niets meer van zich horen. Wij wachten al vanaf september tot onze problemen verholpen worden.”

Om de druk op hun verhuurder te verhogen, wilden drie vertegenwoordigers van de Van Limburg Stirumstraat, de Johan van Oldebarneveldtstraat en de Docter Kuyperstraat daarom namens 21 huishoudens officiële ‘gebrekenbrieven’ aanbieden aan Woonbedrijf Ieder1. Helaas was niemand bereid om de brieven in ontvangst te nemen en de huurders te woord te staan.

Het aanbieden van de gebrekenbrieven is de eerste stap in aanloop naar een ‘huurdersstaking’. Als er na zes weken nog niets aan de gemelde gebreken gedaan is, kunnen de huurders er voor kiezen hun huur tijdelijk op te schorten. De actievoerdende huurders volgen daarmee het voorbeeld van de bewoners van de Boxtartstraat, die hetzelfde enkele weken geleden deden.

Woonbedrijf Ieder1 was niet bereid de gebrekenbrieven in ontvangst te nemen en de huurders te woord te staan. “Zij wilden alleen individueel met ons in gesprek, maar wij laten ons niet meer uit elkaar spelen,” vertelt Döne Köycü.