Stedendriehoek

Wijnproeverij in kerk

ZUTPHEN – Op zondag 12 november van 14.00 tot 18.00 uur verzorgt Rotaryclub Zutphen Rio aan de IJssel de eerste ‘Wijnproeverij Rio’ in de Sint Walburgiskerk te Zutphen. “U kunt zo’n zestig wijnen proeven uit diverse landen, van verschillende druivenrassen en gemaakt met diverse productiemethoden”, vertelt Dianne Zweers. “De opbrengst van deze middag gaat naar een goed doel.”

Er wordt wijn geproefd voor een goed doel: de aankoop van de Bach-Bijbel door de Walburgiskerk. Hiermee worden de unieke kwaliteiten van de Walburgiskerk met haar wereldberoemde Librije en Baderorgel gestimuleerd. De Walburgiskerk, gevestigd op het adres Kerkhof 3, is tenslotte de parel van Zutphen.
Johann Sebastian Bach leefde zo’n driehonderd jaar geleden. Slechts één boek van hem is overgebleven; een boek dat voor niemands ogen bestemd was. Dat zijn de aantekeningen die hij maakte in zijn Bijbel. Bach bestudeerde de Bijbel zorgvuldig. In het werk van Bach speelt de Bijbel een centrale rol. Een groot deel van de teksten die Bach op muziek zette, komen rechtstreeks uit de Bijbel die bij Bach op zijn werktafel lag. Van deze volstrekt unieke driedelige Bach-Bijbel verschijnt een volledige, getrouwe kopie van het origineel.
In de elfde eeuw is de Walburgkerk gebouwd door de bisschop van Utrecht naar het model van andere Utrechtse kerken. In de eeuwen erna onderging de kerk vele verbouwingen, aanpassingen en uitbreidingen. In 1561 werd de Librije toegevoegd, een middeleeuwse openbare bibliotheek. Hiervan zijn er nog maar twee op de hele wereld. In de eeuw daarna werd het wereldberoemde Baderorgel in de kerk aangebracht, een van de vijf beste kerkorgels in Nederland. De Walburgiskerk is een UNESCO-monument en behoort tot de tien grootste kerken van Nederland.
Zweers: “Deelnemers betalen €10,- per persoon om deel te kunnen nemen aan de wijnproeverij. Hiervoor krijgt men onbeperkt proeven van circa zestig wijnen (verdeeld in kleur, soort en land), hapjes en lekkernijen, een muzikaal optreden, een gezellige middag en de Walburgiskerk als prachtige locatie. Kaarten zijn te bestellen via de website www.rioaandeijssel.nl .”