Stedendriehoek

Werkzaamheden Drogenapstoren noodzakelijk

De gemeente Zutphen start met werkzaamheden aan de Drogenapstoren. De werkzaamheden kunnen niet wachten omdat er stenen loszitten. Wethouder Rick Verschure: “Veiligheid staat voorop. Stenen kunnen naar beneden vallen. We gaan daarom direct aan de slag met het renoveren van de toren. Het is wel jammer dat dit precies in het Hanzejaar gebeurt, maar we hebben geen keuze.” Naar verwachting duren de werkzaamheden tot aan de bouwvak. De onderdoorgang van de toren blijft toegankelijk, behalve tijdens de op- en afbouw van de steigers.

“Eigenlijk was de toren vorig jaar al aan de beurt voor groot onderhoud, maar vanwege de effecten vanuit een coronajaar en de krapte op de arbeidsmarkt zijn we toen niet tot uitvoer gekomen”, vertelt wethouder Verschure. “Tussentijds hebben we steeds inspecties gedaan en losse stenen verwijderd. We kunnen het groot onderhoud niet nog een jaar doorschuiven. Gelukkig hebben we nu de uitvoerende partijen gevonden die de werkzaamheden kunnen doen.”

De steiger wordt op dit moment opgebouwd, dat duurt ongeveer twee weken. De werkzaamheden starten de eerste week van mei. Eerst loopt er een bouwhistoricus mee om te bekijken welke delen van de toren authentiek zijn en welke niet. De authentieke delen vragen een andere behandeling dan de recentere delen. De eerste hakwerkzaamheden starten vanaf 8 mei en duren twee tot drie weken. De voegen worden dan verwijderd, dat gebeurt machinaal en levert lawaai op. Als dat klaar is, volgen de stille werkzaamheden. Dan wordt alles weer netjes gemetseld en gevoegd met mortel (een mengsel van zand, water en kalk).

Nieuwe verlichting

De aanlichting van de toren wordt ook vernieuwd. Wethouder Verschure: “Nu we met de toren aan de slag gaan, pakken we ook meteen de verlichting aan. Die kan wel een update gebruiken. Als de werkzaamheden zijn afgerond, hebben we een veilige toren die ook nog eens prachtig verlicht is.”

Drogenapstoren door de jaren heen

De Drogenapstoren staat in het centrum van Zutphen en is een van de torens die torenstad Zutphen zo mooi maken. De toren is in 1444-1446 gebouwd als stadspoort van Zutphen en is 47,5 meter hoog. De toren heette eerst de ‘Saltpoort’, omdat hij toegang gaf tot de Saltmarkt (zoutmarkt), de latere Zaadmarkt. Vanaf 1555 werd de toren de Drogenapstoren genoemd, naar de stadstrompetter Thonis Drogenap die daar woonde. In 1888 werd besloten om de vervallen toren niet te slopen maar te restaureren als watertoren. De oplevering vond plaats in 1890. In 1927 verviel die functie door de bouw van een nieuwe watertoren. In 1960-‘61 werd de toren opnieuw gerestaureerd en rond 1980 werd de toren verbouwd tot woning.