Stedendriehoek

Weer maand koffiepunten voor de Voedselbank

ZUTPHEN – De maand december is door de Lionsclub Zutphen opnieuw uitgeroepen tot inzamelmaand van koffiepunten. Voor het eerst worden er niet alleen Douwe Egbertspunten ingezameld, maar ook koffiepunten van Perla, het huismerk van Albert Heijn. De opbrengst van de inzamelactie wordt omgezet in gratis pakken koffie voor cliënten van de Voedselbank Zutphen, die actief is in Gorssel, Eefde, Brummen, Eerbeek, Warnsveld en Zutphen. Elf winkels in de regio fungeren vier weken lang als inzamelplaats. In de voorgaande jaren was de inzamelingsactie een groot succes.

De Lionsclub hoopt honderdduizenden waardepunten in te zamelen in het gebied dat loopt van Gorssel via Zutphen naar Brummen en Eerbeek. De waardepunten worden onder andere aangeboden aan koffiebrander Douwe Egberts in Utrecht, die vervolgens gratis pakken koffie beschikbaar stelt. Met de opbrengst van de afgelopen jaren kon de Voedselbank Zutphen een jaar lang – meerdere keren per maand – een pak koffie aan de voedselpakketten toevoegen. Voor de Voedselbanken is het iedere week weer een uitdaging om een gevarieerd voedselpakket aan de cliënten aan te bieden. Daarbij wordt in belangrijke mate samengewerkt met lokale aanbieders, aangevuld met restpartijen van grote fabrikanten.

“Wekelijks zijn 150 gezinnen in Zutphen en omgeving afhankelijk van de pakketten van de Voedselbank”, zegt Paul Bombeld van de Lionsclub in Zutphen. “Koffie is een lang houdbaar product dat eigenlijk nooit als restpartij door fabrikanten wordt aangeboden. Daarom zijn we ook ongelofelijk blij met de ondersteuning van de koffiebranders.”

Iedereen die nog DE-waardepunten of Perla-punten in de keukenlade heeft liggen, wordt opgeroepen deze te deponeren in de actiebussen die overal in de regio zijn neergezet. “We zijn natuurlijk blij met alle punten die worden ingeleverd”, zegt medeorganisator Sybolt Harkema van de Lionsclub. “Maar de mensen zouden ons extra helpen als de ze punten in een gesloten enveloppe doen en het aantal punten op de enveloppe vermeldEN. Dat scheelt een heleboel telwerk.”

Vanaf deze week staan de bussen in Zutphen bij drogisterij Trekpleister Leesten en bakkerij Kuiper in het Waterkwartier, bij Albert Heijn aan de Brink en aan het Polsbroek en bij de Coop in Noordveen. In Warnsveld staat de bus bij Albert Heijn, in Eefde bij de Coop en in Gorssel bij Jumbo. In Brummen staan de inzamelbussen bij Primera Bosman en Jumbo. En in Eerbeek staat de verzameldoos bij Plus van Tetering.

De inzamelactie van koffiepunten is deze week gestart en loopt nog tot eind december.