Stedendriehoek

Vrijheid vieren met popmuziek

ZUTPHEN – Vanuit alle windstreken van voormalig Graafschap Zutphen is ook in 2017 de crème de la crème van de Achterhoekse popmuziek vertegenwoordigd om de vrijheid te vieren in het eeuwenoude centrum van de Hanzestad. Dit jaar viert Bevrijdingspop Achterhoek op de Groenmarkt in Zutphen dat Nederland in vrijheid leeft en om ons te laten realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.

Dit geldt ook voor muziek en daarom viert Zutphen wederom op 5 mei de Achterhoekse popmuziek met een selectie van de beste bands en songwriters van het moment. De hoofdact van 2017 is de met een Edison en 3FM Award bekroonde band met een Grolse gitarist: Mister & Mississippi. Met het kersverse album dat werd opgenomen in Kytopia, verruilt de band de rustige indie-folk voor een zwaar en donker wave-electro geluid van synths en majestueuze gitaarmelodieën. Met dit album slaat Mister and Mississippi geen nieuw hoofdstuk open, maar is het viertal begonnen aan een nieuw en ander boek. Dat zal ook gevolgen hebben voor de live shows, waar de band een steviger geluid zal neerzetten, ondersteund door een dynamischer visuele beleving. Met sterke songstructuren en veel aandacht voor arrangement en productie kan dit album tot de verrassingen van 2017 gaan behoren.
Bevrijdingspop Achterhoek borduurt voort op het Lokale Helden-festival dat sinds 2010 op het historische ‘s Gravenhofplein Zutphense bands met eigen werk een podium biedt. Het knusse open air-festival heeft in 2016 onder de nieuwe naam Bevrijdingspop Achterhoek bewezen een kwalitatief hoogstaand programma te bieden met jonge talentvolle bands en artiesten van Achterhoekse bodem. Zo speelde bijvoorbeeld CYNBEL in de Heineken Musical Hall de aftershow van Kensington, werd Donnerwetter geselecteerd voor Noorderslag 2017 en betrad Midas het podium van Pinkpop.
Net als vorig jaar is er ook weer ruim aandacht voor kunst, leuke activiteiten voor kinderen en natuurlijk goed eten en drinken. Voor de kleine bezoekers zijn er teken- en speelhoeken, zodat ouders zich in alle rust kunnen vermaken die dag. Het kleine festivalterrein is gratis toegankelijk, maar om de kosten en inspanningen te kunnen betalen wordt bezoekers om een vrijwillige bijdrage gevraagd.
De organisatie bestaat uit lokale artiesten, evenementen-organisatoren en enthousiastelingen die samen de Achterhoekse popcultuur flink in de schijnwerpers willen zetten: alles zonder winstoogmerk, dus kostendekkend. Het festival draagt ook bij aan werk en inkomen voor lokale en regionale toeleveranciers, zoals het podium-bouwbedrijf, het verhuurbedrijf voor materialen, techniek en vele anderen uit de eigen regio die zakelijk betrokken zijn bij dit evenement. Daarnaast trekt het festival ook extra bezoekers naar de historische binnenstad van Zutphen en dat is in het belang van de lokale horeca- en werkgelegenheid.
Bevrijdingspop Achterhoek is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer en is middenin de binnenstad tussen sfeervolle kroegen, restaurants en terrassen gesitueerd, zodat kan worden genoten van een perfecte middag en avond uit. Meer info en updates op de website www.bevrijdingspopachterhoek.nl .