Stedendriehoek

‘Vrijblijvendheid van energiecoaches is waardevol’

Eind juni kregen Niels Noordstar en zijn vrouw Saskia Leenstra twee energiecoaches van BrummenEnergie op bezoek. De energiecoaches hielpen hen om keuzes te maken voor de verbouwingsplannen voor hun monumentale woning in Brummen.

Anderhalf jaar geleden verhuisden Niels Noordstar en zijn vrouw Saskia Leenstra van Amsterdam naar het monument op nummer 14 aan diezelfde Burgemeester de Wijslaan. Niels en Saskia willen verbouwen en tegelijk ook verduurzamen. Ze vonden veel informatie op internet, maar daar is zoveel informatie te vinden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Saskia deed ook een paar woningscans: “Daar krijg je alleen maar open deuren als resultaat van terug. We hadden behoefte aan iemand met ervaring die met ons kon sparren over onze plannen.”

Meedenken met keuzes maken

Niels en Saskia maakten een afspraak met energiecoaches Hay Verstappen en Bernhard Pluim van BrummenEnergie. Dat gesprek heeft hen geholpen om hun ideeën aan te scherpen en keuzes te maken. Niels: “De energiecoaches dachten met ons mee. Ik vond dat heel fijn, vooral omdat het echt onafhankelijk is. Als ik hier iemand langs laat komen die zelf in de zonnepanelen zit, dan beland je al snel in een verkoopgesprek.”

De energiecoaches gingen tijdens het gesprek steeds uit van de wensen en situatie van de bewoners. Niels: “Er zit asbest in het dak en de bovenverdieping is redelijk gedateerd. We wilden zeker verduurzamen, maar dat was niet het hoofddoel. Hay en Bernhard gingen goed in dat perspectief mee. Ze keken mee met de mogelijkheden, naar wat die ons zouden opleveren en waar we grote stappen kunnen zetten.” Niels en Saskia kregen de bevestiging om als eerste met het dak aan de slag te gaan. Saskia: “We hebben dingen afgestreept en beginnen met de bovenverdieping en werken dan verder naar beneden.”

Gezamenlijk project

De Energiecoaches is een gezamenlijk project van BrummenEnergie, ZutphenEnergie en de gemeente Brummen. Een energiecoach is een vrijwilliger met specialistische kennis, die meedenkt over energiebesparende maatregelen. De energiecoaches komen geheel gratis en vrijblijvend aan huis. Meer informatie en aanmelden via de website www.brummenenergie.nl/energiecoach.