Stedendriehoek

Vrede en verbondenheid vormgeven  

Op vrijdag 15 december, van 16.00 tot 18.00 uur, wordt een Kerst Lichtjestocht verzorgd vanaf de Walburgiskerk.

Evenals vorig jaar wordt dit evenement georganiseerd door het Platform Geloven in Zutphen. “Ook nu hopen we met zo’n zestig vrijwilligers uit de diverse kerken een met waxinelichtjes verlichte route neer te zetten door de binnenstad, waarbij zeven scènes van het kerstverhaal uitgebeeld gaan worden”, aldus de organisatie.

De deelnemers worden dan bij de Walburgiskerk verwelkomd door migrantenorkest Al Jamal met oosterse-Arabische muziek van viool, Arabische luit en trommels. In de kerk is er een kleine markt waar men ook gratis warme chocolademelk en zelfgebakken lekkernijen kan krijgen. “We doen dit gratis, zodat iedereen mee kan doen. Meer dan in andere plaatsen is een kwart van de Zutphense bevolking afhankelijk van overheidsgeld c.q. een uitkering. Op de Oosterse markt kan men ook producten kopen die gemaakt zijn door medewerkers van dagbesteding Steengoed uit de Laarstraat en presenteren zich een aantal goede doelen.”

Engelenkoor

“Onderweg is er nog meer muziek, een engelenkoor op de trappen van de Wijnhuistoren – gevormd door het interkerkelijk vrouwenkoor Kwadrant – en in de overvolle herberg in de Lutherse kerk aan de Beukerstraat zal vermoedelijk ook een orkest spelen. Koning Herodes troont op de put aan de Schupstoel, een toepasselijke plek voor zo’n duistere koning, ook omringd met oosterse muziek. De historische binnenstad, verlicht door duizend waxinelichtjes, vormt verder ook een sfeervol decor voor de andere scènes, zoals de Romeinse soldaat met klerk waar men zich moet inschrijven, de drie koningen of wijzen en niet te vergeten de herders. De tocht eindigt, hoe kan het ook anders, in het Mariaportaal, de zij-ingang van de Walburgiskerk, waar de stal met Maria en Jozef en baby(pop) Jezus in de kribbe zal worden uitgebeeld. Zo willen we de kerstgedachte van vrede en verbondenheid tussen alle mensen vormgeven.”