Stedendriehoek

Volkstuinvereniging in Zutphen kiest voor duurzame energie

Het huisje van volkstuinencomplex De Hoge West Laarmansheuvel is voorzien van zonnepanelen. (Foto: ZutphenEnergie)

Volkstuinencomplex De Hoge West Laarmansheuvel aan de Thorbeckesingel in Zutphen heeft vorige week zonnepanelen gekregen. “En als je zo duurzaam bezig bent, is het ook vanzelfsprekend dat je kiest voor ZutphenEnergie”, aldus Henk van der Boom van het volkstuinencomplex. Per 1 juni is deze locatie daarom overgestapt naar de lokale coöperatie.

De Hoge West Laarmansheuvel is een van de vijf complexen van volkstuinvereniging De Eendracht in Zutphen. Elk complex heeft een eigen bestuur. Te midden van de circa 140 tuinen staat een huisje dat als uitvalsbasis dient voor de vrijwilligers op klusdagen, zoals vorige week tijdens NL Doet. Het staat er sinds een paar jaar. Op het dak zijn drie zonnepanelen aangebracht die ervoor zorgen dat de elektriciteitsmeter gaat teruglopen. Dat betekent dat het complex jaarlijks geld terugkrijgt.

Het idee van de panelen kwam van een vrijwilliger van het complex, die bij installatiebedrijf Kimenai in Warnsveld werkt. Die installateur heeft vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid de panelen gratis geleverd en gemonteerd. Voor Van der Boom is het niet meer dan logisch om bij de overstap naar zonnestroom ook klant te worden bij de groene, lokale coöperatie. “Puur vanuit de duurzaamheid, maar het levert ons natuurlijk ook een paar centen op.”

Groen

Voordat de panelen op het dak kunnen worden gelegd, is samen met vrijwilligers al veel voorbereidend werk verzet: er moest een kabel worden gelegd, dwars door een paar tuinen, naar het pomphuisje. Nu hoeven alleen nog maar wandcontactdozen in het huisje te worden gemaakt, zodat de vrijwilligers van het complex hier koffie en thee kunnen zetten of hun laptop kunnen opladen en dan heeft het groene complex ook daadwerkelijk groene stroom.

Energieneutraal

ZutphenEnergie verwelkomt het complex graag als klant. Het levert momenteel al stroom aan meer dan elfhonderd Zutphense huishoudens en steeds vaker kiezen ook bedrijven en verenigingen voor de lokale coöperatie. Daarmee wordt de ambitie van de gemeente Zutphen om energieneutraal te worden steeds beter bereikbaar.