Stedendriehoek

Voedselbos in Voorst krijgt vorm: de eerste 200 bomen zijn geplant

VOORST – “De afgelopen drie maanden zijn we bij Bosnodig gestart met het planten van het 1,5 hectare grote voedselbos. Er is flink gewerkt door vrijwilligers en leerlingen van diverse scholen. En de eerste 200 bomen zijn geplant. Veel van deze bomen werden geplant door kinderen: een mooie manier om de band tussen kind en natuur te verstevigen”, vertelt Heleen Eshuis.

“Bijzonder is dat veel kinderen, en ook veel volwassenen, nog nooit een boom hadden geplant. Het voedselbos van Bosnodig is ontworpen vanuit een educatieve gedachte. Zoals de opbouw van het bos en de vele verschillende soorten die je er tegenkomt. De leerlingen die de bomen hebben geplant hebben bodemonderzoek gedaan en kwamen heel veel belangrijk leven tegen. Zo leren de kinderen van alles over de bodem en het voedselbos. Over het gehele terrein loopt straks een educatieve route die je meeneemt en waarbij je de natuur beleeft. Van alles dat wordt aangeplant in het voedselbos, is iets eetbaar. Denk aan een vrucht, een noot, een blad, een wortel, een knol of bijvoorbeeld de bast van een boom. Heel verrassend wat je allemaal kunt eten.”

Laagjeswerk

Een voedselbos bestaat uit diverse lagen, gaat Eshuis verder. “Elke laag heeft z’n eigen groeiwijze en elke boom of struik groeit ook weer op z’n eigen tijd. Er staan walnotenbomen waar misschien dit jaar al noten aan zitten en er staan twee pijnbomen, die pas over tachtig jaar hun eerste vruchten geven. Dat komt goed uit, want ons voedselbos wordt voor de komende 400 jaar aangeplant. Zo hebben de volgende generaties er ook wat aan.”

De hoge bomen van het voedselbos vormen de toplaag, al duurt het wel even voordat ze er met hun kruin boven uit steken (iets van 15 jaar voor het prille begin). “In deze toplaag vind je bijvoorbeeld diverse noten, tamme kastanjes, lindes en de suikeresdoorn. Tussendoor zijn er wat zogenoemde pioniersbomen geplant; snelle groeiers die straks voor beschutting in de zomer zorgen en voor bladhummus in de herfst. Zo helpt alles elkaar, wat een mooi voorbeeld geeft de natuur zo. Dan is er een soort van tussenlaag met de bekende fruitbomen als kers, pruim, nasipeer en appel. Vervolgens krijg je de struiklaag met heerlijke krenten, olijfwilgen en kornoeljes. Een bijzondere laag is de klimlaag. Dat zijn planten die bomen of andere constructies gebruiken om te groeien. Een lekkere druif of kiwi bijvoorbeeld. Ja, echt, kiwi’s groeien ook in Nederland! De kruidlaag van het bos wordt later aangebracht, als er voldoende schaduw is van de bomen en er minder ‘grasconcurrentie’ is. Heerlijke daslook en citroenmelisse bijvoorbeeld. Tot slot heb je de knollen en wortels, die komen samen met de kruidlaag.”

Bosambassadeurs

Alle bomen die zijn geplant, hebben een tag gekregen waarmee ze via de satelliet van Life Terra te volgen zijn. Eshuis: “Op deze manier kunnen de leerlingen gemakkelijk betrokken blijven. Ook zijn ze allemaal Bosambassadeur geworden. Na afloop zei een leerling: ‘Ik word later boswachter!’ en daar doen we het voor: kinderen in contact brengen met de natuur; ze laten beleven dat ze onderdeel zijn van een groter geheel en dat we heel zuinig met de aarde moeten omgaan omdat zij ons zuurstof, water en eten geeft.”

Bosnodig wordt mede mogelijk gemaakt door Bosambassadeurs, vele vrijwilligers en onder andere het SBNL Natuurfonds-van Hemert Fonds. Bosambassadeurs zijn mensen die Bosnodig helpen: financieel en/of als vrijwilliger. “Zo is er op maandagochtend een moestuingroep actief en om de week op dinsdagochtend een terreingroep. De werkzaamheden zijn heel afwisselend en afhankelijk van het seizoen; wilgen knotten, takkenrillen maken, bomen verzorgen, hout versnipperen, kruien, zaaien en verzorgen. Maar ook soep maken! Daar zijn we na afloop dol op. Vrijwilligerswerk is fijn en leuk. Het geeft voldoening, je bent in contact met andere mensen en je draagt bij aan de maatschappij en de natuur. En bovendien als mooie bijkomstigheid, verrijk je je kennis en leer je veel. Of het nu is van andere mensen of door het werk wat je doet. Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen. Meld je aan via info@bosnodig.nl. Locatie is De Riete 85 in Voorst. Wil je ook meehelpen? Word Bosambassadeur. Kijk op bosnodig.nl/agenda voor de komende activiteiten of op bosnodig.nl/crowdfunding voor andere mogelijkheden.”