Stedendriehoek

Voedselbank Zutphen mogelijknog voor Kerstmis op straat

ZUTPHEN – Voedselbank Zutphen houdt er rekening mee dat ze de ruimte aan de Groenmarkt voor Kerstmis moet verlaten. Exploitatiemaatschappij Peters stelde het bestuur van de Voedselbank op de hoogte van het besluit het pand te koop/huur te zetten via makelaar Ten Hag.

Een nieuw onderkomen voor de Voedselbank is er nog niet. De gemeente Zutphen heeft eerder dit jaar financiële steun toegezegd en zoekt naar een nieuwe plek voor de Voedselbank. Wanneer het pand in andere handen overgaat is uiteraard nog niet bekend, maar Peters stelt wel dat een nieuwe eigenaar de Groenmarkt 14 leeg opgeleverd wil krijgen.

Het bestuur van de Voedselbank vindt het aan de ene kant jammer te moeten verhuizen. “Peters was een goede ‘huurbaas’, die geen geld vroeg; de Voedselbank zat als het ware anti-kraak. Negen jaar geleden betrok de Voedselbank de Groenmarkt 14 uit nood, voor een periode van maximaal twee jaar. Over de verlenging met uiteindelijk nog eens zeven jaar deed Peters nooit moeilijk. Bovendien financierde de exploitatiemaatschappij de helft van de brandwerende voorzieningen. De Voedselbank is daar erg dankbaar voor”, aldus voorzitter Gert Vrieze.

Hij stelt dat deze ontwikkeling ook zijn positieve kanten kan hebben: “De gemeente is al geruime tijd bezig met ons te helpen verhuizen. Het kan zijn dat dit nieuws de zaak in beweging brengt. We sluiten niet uit dat de gemeente panden over heeft, maar het blijft vaag. Een andere mogelijkheid is dat we samen met andere sociale instellingen een pand kunnen betrekken.”