Stedendriehoek

Vluchtelingen aan kerstdiner

ZUTPHEN – Na twee coronajaren verzorgt Buddy to Buddy deze kerst opnieuw een Eat & Meet, waarbij gastgezinnen hun huis kunnen openstellen voor een vluchteling(gezin), die zo de kans krijgt om deel te nemen aan een echt kerstdiner.

“De dagen worden korter, de nachten kouder en de behoefte aan thuiskomen groter. Hoe fijn is het als je in een vreemd land mensen mag ontmoeten waar je soms ook even thuis mag komen? De ervaring leert dat het voor veel vluchtelingen een verademing is om even uit de drukte van zo’n grote opvang te zijn, om gewoon op een bank te kunnen zitten, televisie te kijken of een spelletje te doen. Warmte, fijne ontmoetingen en een huiselijke sfeer”, aldus de organisatie. “Om deze avonden mogelijk te maken zoeken wij gastgezinnen die in en rond Zutphen wonen.”

Gastvrije avond voor vluchtelingen

“Als gastgezin kun je aangeven hoeveel vluchtelingen je aan het kerstdiner wil uitnodigen: een alleenstaande, een gezin of een paar vluchtelingen die alleen in Nederland zijn. Concreet vragen wij om je gasten tussen 17.00 en 17.30 uur ’s middags op te halen bij de receptie van het azc, hen gastvrij te onthalen in jouw huis, voor (of samen met) hen te koken en de avond op een genoeglijke manier samen door te brengen. We verwachten dat de gasten na afloop weer teruggebracht worden naar het azc. Gastgezinnen die zich willen opgeven, kunnen dat doen door zich tot uiterlijk 17 december aan te melden via http://eepurl.com/dNQn5U. Je wordt gebeld op het moment dat we een match hebben en je ontvangt van ons dan nog instructies en tips. Het is goed mogelijk dat het aanbod groter blijkt te zijn dan de vraag. We weten daarom nog niet of we elk gastgezin ook kunnen koppelen. We vragen hiervoor begrip.”

“Naast de Eat & Meet kun je je bij Buddy to Buddy altijd opgeven als buddy voor de volgende matchingsronde. Als buddy matchen we je op basis van interesses en bouw je contact op tijdens een traject van vier maanden. Je maakt onderdeel uit van een groep en staat er dus niet alleen voor. Voor meer informatie over Buddy to Buddy, bezoek de website www.buddytobuddy.nl/zutphen.

(Foto: Petra van Vliet)