Stedendriehoek

Viering van de Berkel en Hanze

ZUTPHEN – Het jaarlijkse Berkelfestival komt deze zomer naar Zutphen. In dit Hanzejaar wordt het vanzelfsprekend verrijkt tot een Berkel-Hanze-festival.

De Berkelsteden zijn, van bron tot monding, Billerbeck, Coesfeld, Stadtlohn, Gescher, Vreden, Eibergen, Borculo, Lochem en Zutphen. Het Berkelfestival wordt ieder jaar in een andere stad gehouden. In Zutphen gebeurt dat dit jaar op zondag 27 augustus bij de aanlegplaats van de Fluisterboten aan het Rijkenhage. Het wordt gezamenlijk georganiseerd door de Derde Berkelcompagnie en de Stichting Toeristisch Varen (de Fluisterbootschippers).

Het festival duurt van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het programma omvat muziek van beide kanten van de grens: de jeugdbands Binrush en In Between, de Big Band Berkelland, het dweilorkest ’t Spul(t) en het koor van de Fluisterbootschippers.

Het festival wordt om 11.00 uur geopend door wethouder Sjoerd Wannet (zie foto) en om het geheel nóg wat officiëler te maken zullen de burgemeesters van de acht Berkelgemeenten ook aanwezig zijn en voor het eerst in de geschiedenis elkaar kunnen ontmoeten. Zij zullen ook de nieuwe fluisterboot Gebr. Hemony officieel in gebruik stellen.

Tijdens het festival is het ook mogelijk Zutphen te verkennen vanuit de Fluisterboten en te voet onder leiding van stadsgidsen. Voor festivalbezoekers varen de boten die dag gratis. In kramen uit Duitsland en Nederland zullen streekproducten worden aangeboden, die dan eventueel ter plaatse genuttigd kunnen worden tijdens een Hanzemaaltijd. Er is informatie over de Berkelsteden, maar ook over de Hanze.