Stedendriehoek

Vierakker steekt handen uit de mouwen

Afval langs de openbare weg zie je vrijwel overal, en dus ook in Vierakker. Maar sinds deze maand wordt in de buurtschap langs alle wegen regelmatig de rommel, die anderen gedachteloos van zich af gooien, door een actieve groep inwoners opgeruimd.

Initiatiefnemer Henk Schippers: “Vooral na het weekend is het soms bar en boos wat je allemaal in de berm ziet liggen. Vooral heel veel verpakkingen van een bekende fastfoodketen, maar ook blikjes, plastic en soms zelfs complete vuilniszakken. Geen fijn gezicht! Maar ja, alleen maar mopperen gaat daar niks aan veranderen. Dus steken we liever de handen uit de mouwen en doen er samen wat aan.” Daarom hebben de inwoners nu een zwerfafvalbrigade opgericht.

Begin augustus kregen alle inwoners van Vierakker een brief in de bus over de zwerfafvalbrigade in oprichting, met de vraag wie er mee zou willen helpen. Maar liefst vijftien vrijwilligers melden zich onmiddellijk aan, een fantastische respons waarmee de groep een vliegende start kon maken. Inmiddels zijn alle wegen en weggetjes in Vierakker verdeeld onder de vrijwilligers, en gaat iedereen regelmatig op stap om vuil te verzamelen. Overigens is er onder de deelnemers ook een aantal mensen dat al jaren actief is om de berm in de buurt van hun eigen woning regelmatig te ontdoen van afval.

De zwerfafvalbrigade is onderdeel van het project Levend Landschap Vierakker dat in 2018 van start ging. Inwoners van Vierakker zetten zich gezamenlijk in om hun dorp groener, aantrekkelijker en biodiverser te maken. In totaal zijn er zo’n twintig werkgroepen die bezig zijn met een deelproject: van het ontwikkelen van wandelroutes tot het aanplanten van bomen langs wegen.