Stedendriehoek

Vespervieringen in de Adventstijd

Ook dit jaar nodigt het Gregoriaans Getijdenkoor Sint Jan, onder leiding van Jaap Roos, iedereen uit om de Vespervieringen in de Adventstijd mee te maken. “Wij ervaren de behoefte en de groeiende belangstelling voor de meditatieve en spirituele vieringen in het Gregoriaans. Ze brengen ons tot rust en tillen ons voor even uit boven de dagelijkse beslommeringen”, zegt Tom Schenk.

“Het is het moment rondom de zonsondergang, dat het licht in onze wereld afneemt en de lampen en kaarsen worden ontstoken. In deze Adventstijd geldt dat eens temeer: de dagen worden korter en de behoefte aan nieuw licht neemt toe. Ook thuis bereiden we dat al voor met het ontsteken van kaarsjes en het aanbrengen van de kerstverlichting.”

Onthaasting

“We leven in een stressvolle, materialistische samenleving, waarin we ons met van alles en nog wat bezighouden en waarin de mensen op zoek zijn iets authentieks, duurzaams, naar momenten van onthaasting. De klanken zijn authentiek en universeel en appelleren aan hogere religieuze gevoelens: gezangen in de volkstaal. Het vrije ritme, de eenstemmigheid zonder instrumentale begeleiding van deze meest fascinerende vorm van Westerse liturgische muziek geven deze zang haar eigen kenmerkende karakter en schoonheid die men kan ervaren door er simpelweg naar te luisteren, maar meer nog te beleven door deze muziek zelf te zingen en te bestuderen. En u zou kunnen zeggen dat het gregoriaans de tijd is ontstegen; het Latijn kent daarnaast een kracht van uitdrukking die in moderne talen moeilijk is te vinden.”

Tekstboekjes

“In de Latijns gezongen Vespers komt de verwachting naar dat nieuwe Licht met Kerstmis in prachtige teksten van Psalmen en Hymnen tot uiting. Deze zijn in duidelijke tekstboekjes met vertalingen goed te volgen. De Vespers worden gehouden op de eerste vier zondagen van de Advent: 3, 10, 17 en 24 december, aanvang  16.30 uur in de Sint Janskerk te Zutphen. Op zaterdag 16 december, aanvang om 17.00 uur in de Sint Willibrorduskerk in Vierakker.”