Stedendriehoek

Verwondering en troostbij Toonkunst Zutphen

ZUTPHEN – Op vrijdag 24 november om 20.00 uur brengt het Zutphense Toonkunstkoor een schitterend programma in samenwerking met de internationaal bekende Brusselse sopraan Elise Caluwaerts en bariton Nanco de Vries. Voor deze gelegenheid is het orkest Ensemble Conservatoire uitgebreid tot maar liefst 46 orkestleden.

In de Buitensociëteit Zutphen worden het Gloria van Poulenc en Ein deutsches Requiem van Brahms uitgevoerd. Het belooft een gevarieerde, contrastrijke avond te worden door de brutale, moderne klanken van Poulenc en de indrukwekkende dramatiek en troostvolle muziek van Brahms.

Poulenc (1899-1963), zoon van een grootindustrieel, was als componist bevriend met de intellectuele avant-garde in het woelige Parijs tussen twee wereldoorlogen. Hij verzette zich tegen de romantische invloeden van grote klassieke componisten. Zijn Gloria is licht, schertsend, vrolijk, pijnlijk, indringend en flitsend en laat je verwonderen en ontroeren.

Van een heel andere kwaliteit is het Requiem van Johannes Brahms (1833-1897). Hij is geboren in een sloppenwijk van Hamburg en werd al vroeg onder de hoede genomen door mensen die zijn muzikale talent onderkenden en hielpen ontwikkelen. Hij schreef Ein deutsches Requiem in 1866 na de dood van zijn moeder. Zijn requiem was niet alleen bedoeld om gestorvenen te herdenken, maar vooral om troost te bieden aan de achterblijvers. Brahms noemde zijn werk Ein deutsches Requiem omdat hij de teksten ontleende aan passages uit de door Maarten Luther vertaalde bijbel in het Duits, Brahms’ moedertaal. Brahms zelf heeft gezegd dat hij nog het liefst dit werk een menselijk requiem wilde noemen.

Brahms dierbare vriendin en talentvol pianiste en componiste Clara Schumann schreef in een brief aan hem over Ein deutsches Requiem: ‘Het is werkelijk een geweldig kunstwerk dat je hele wezen in vervoering brengt, zoals er weinig is dat je zozeer treft’ .

 

Kaarten zijn verkrijgbaar via de Hanzehof (telefoon 0575-512013), bij Music All In en The Readshop. Voor meer informatie: www.toonkunstzutphen.nl