Stedendriehoek

Vertel me Gelre overversleten gewrichten

ZUTPHEN – Gelre ziekenhuizen houdt op maandag 20 november een informatieavond in de reeks Vertel me Gelre. De avond staat deze keer in het teken van slijtage van heupen en knieën, maar ook de schouder, voet en enkel worden kort besproken. Tijdens de avond wordt ingegaan op de oorzaken van slijtage van deze gewrichten, de mogelijkheden van behandeling, de zorg rond een operatie en het herstel.

Gewrichtsslijtage is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten en wordt ook wel artrose genoemd. De bekleding van het bot, het kraakbeen, verslechtert en soms verdwijnt het zelfs helemaal. Als gevolg hiervan kunnen botten over elkaar gaan schuren, wat veel pijn veroorzaakt. Slijtage/artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de nek, schouders, handen, rug, heupen en knieën.

Risicofactoren voor het ontstaan van artrose zijn: chronische overbelasting of verkeerde belasting door verkeerde houding, fysiek zware arbeid, of intensief sporten; overgewicht speelt een belangrijke rol bij slijtage van heupen, knieën en enkels; door een val of een verdraaiing van een gewricht, bijvoorbeeld door sportletsels, kan ook eerder slijtage ontstaan; erfelijkheid: slijtage treedt bij iedereen in bepaalde mate op, maar de snelheid waarmee dat gebeurt, is in een bepaalde mate erfelijk; ontstekingsreactie: artrose ontstaat niet alleen door overmatig gebruik van gewrichten of veroudering maar ook door een lichte ontstekingsreactie van het kapsel. Deze ontstekingsreactie versnelt de afbraak van gewrichtskraakbeen. Bij mensen met chronische ontsteking van de gewrichten, zoals reuma, treedt eerder artrose op.

Tijdens de Vertel me Gelre-bijeenkomst in Zutphen zijn meerdere orthopeden aanwezig, onder wie orthopeed Martijn Haighton die de presentatie verzorgt over slijtage in gewrichten en de mogelijke behandelingen. Ook aanwezig is een fysiotherapeut die informeert over de therapeutische behandeling en het herstel. Na afloop van de presentaties is er ruimschoots gelegenheid voor het stellen van vragen.

Gastheer van Vertel me Gelre is Wim Vletter, bedrijfskundig manager van het specialisme Orthopedie in Gelre ziekenhuizen. Vanaf 19.00 uur is er gelegenheid om een kopje koffie te drinken. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, duurt tot ongeveer 21.00 uur en vindt plaats in het restaurant van Gelre ziekenhuizen Zutphen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website van het ziekenhuis: www.gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre