Stedendriehoek

Verspreiding jodiumtabletten

ZUTPHEN – Deze maand ontvangen alle gezinnen met kinderen tot 18 jaar, die wonen binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor, een doosje met jodiumtabletten. Zutphen ligt binnen 100 kilometer van de Duitse kerncentrale Emsland.

Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. Om kostbare tijd bij een ongeval te besparen deelt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in oktober jodiumtabletten uit, zodat men ze direct in huis heeft als het nodig is. Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen alle gezondheidsschade die bij een ongeval met een kerncentrale kan ontstaan. Ze bieden alleen bescherming tegen radioactief jodium dat vrij kan komen bij een kernongeval. In de bijsluiter in het doosje vindt men meer (medische) informatie over jodiumtabletten.

Niet iedereen krijgt de jodiumtabletten. Alleen de huishoudens met kinderen/jongeren tot 18 jaar krijgen de tabletten toegestuurd. Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium. Ook de afstand tot de kernreactor speelt een rol. Zwangere vrouwen van alle leeftijden behoren ook tot de doelgroep. Zij krijgen informatie in de folder ‘Zwanger’, die ze ontvangen bij hun eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog. Ook mensen die niet tot de risicogroep behoren maar graag tabletten in huis willen hebben, kunnen die sinds maandag kopen bij apotheek of drogist.

De maatregel is niet gericht op een specifieke dreiging van een kernongeluk. Het kabinet acht de kans op een nucleair ongeval net zo klein als voorheen. Nucleaire installaties moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming let daarop. Bel voor meer informatie naar de Rijksoverheid (telefoon 1400, zonder kengetal) of kijk op: waaromkrijgikjodiumtabletten.nl