Stedendriehoek

Vernieuwend en volwassen: 21 jaar kunstroute

BRUMMEN/REGIO – In het laatste weekend van januari gaat het jubileumjaar ART-Brummen van start met negen deelnemers: Joop van Ulden – één van de oprichters van de route – Annie Elissen, Mieke Diekmann, Piet van Middelaar, Otto Koedijk, Emeke Buitelaar, Marieke Ruijgrok, Rob Kuulkers en Annelies van der Drift. De ateliers zijn geopend op zaterdag 28 en zondag 29 januari van 12.00 tot 17.00 uur.

Annelies van der Drift sluit zich dit jaar met haar veelzijdige kunst aan. Haar beelden en glas zijn een prachtige aanvulling in de route. Zo blijft de ART-route zich vernieuwen. Dit jaar bestaat de route 21 jaar, wat staat voor volwassen worden. “Dat gaat gevierd worden zonder de vrijheid van het kind in ons los te laten. Het kind met vrijheid van creëren en scheppen van kunst; gevoel laten zien en fantasie laten gaan”, aldus Annie Elissen. “Ondanks die vrijheid waar kunstenaars dol op zijn, moeten er toch data vastgezet worden: de laatste weekenden van januari, april, juli en oktober zijn de ateliers open en in de maanden juli en augustus is er een gezamenlijke expositie van alle negen deelnemers in ’t Arthuus aan de Eerbeekseweg in Loenen. Meer informatie volgt later via www.art-brummen.nl.

Het woordeloze zichtbaar

Nu komt eerst januari aan bod. Met als nieuwe deelneemster Annelies van der Drift. Klei, boetseerwas en stenen vormt zij om tot sprekende vormen die het woordeloze zichtbaar maken. In haar glaswerken ervaar je het spel van licht en kleur. Als kunsthistorica onderzoekt Annelies de kunst en cultuur van de Oude en Nieuwe Steentijd; mooi om ontdekkingen in dit onderzoek tot uitdrukking te laten komen in haar kunst. Ook zijn er beelden in verschillende steensoorten van Rian ter Horst te zien in het atelier van Annelies aan de Vosstraat 25 in Hall.

Veel zeggingskracht

Bij galerie ’t Arthuus van Mieke Diekmann aan de Eerbeekseweg 13a in Loenen is niet alleen Miekes eigen werk, maar ook werk van diverse andere kunstenaars te bewonderen.  Door Miekes intuïtieve manier van werken, verrassend kleurgebruik, laag over laag, ontstaat er vaak een mystieke sfeer in haar schilderijen. Haar sierlijke, vereenvoudigde figuren in brons lijken klaar te staan om een volgende stap te zetten, waardoor zij veel zeggingskracht hebben.

Torso’s van pulp

In het oudste huisje van Eerbeek aan de Boshoffweg 2 kan men beelden van papier van Marieke Ruijgrok bekijken. Torso’s van pulp en Abaca-papier van De Middelste Molen in Loenen. Tevens schildert zij ‘en plein air’ met acryl of olieverf op doek de landschappen om haar heen: kleurrijk en vrij weergegeven.

Eigen beleving

De beeldentuin en het atelier van Piet van Middelaar zijn te vinden aan de Burgemeester de Wijslaan 22 in Brummen. “Te midden van alle woorden die wij dagelijks uiten, huist er ook een verlangen in mij om stenen te spreken te brengen en kleuren vermengd met allerlei materialen hun eigen verhaal te laten vertellen.” Er is ruimte voor de eigen beleving bij het zien van zijn kunst.

Vervreemd en verrassend beeld

Aan de Karekietstraat 1 in Brummen is het Atelier La Rousserolle van de veelzijdige Rob Kuulkers gevestigd. Naast beelden, keramiek en sieraden is ook recent multimediawerk van hem te zien. Door toevoeging van diverse materialen ontstaat er een vervreemd en verrassend beeld van zijn foto’s.

Mooie combi

Bij Otto Koedijk, Zegerijstraat 35 in Brummen, is Mariëtte Claringbould te gast. Zij tekent en schildert vooral vanuit waarneming. Niet zo vreemd vanuit haar achtergrond als landschapsarchitecte. Het moment, de sfeer, een herinnering weergeven in haar werk waardoor het persoonlijke zeggingskracht krijgt. Een mooie combi met het houtdraaiwerk van Otto, van mooi regionaal hout.

Tulpen staan voor kracht

‘Verlangen naar ’t voorjaar’. Annie Elissen, aan de Zegerijstraat 7a in Brummen, vertaalt dit verlangen in haar vele tulpenschilderijen. Tulpen staan voor haar voor kracht: steeds de schouders eronder en verder. Zij schildert ze ook op torso’s, lampen, vazen enz. De kleuren en vele vormen van de tulp, strak of dan weer heel grillig, gaan mee met het gevoel waarmee zij op dat moment schildert.

Kunstuitspattingen

Een nieuw jaar vraagt om vernieuwing, ook in de kunst. Daarom is er weer veel te ontdekken bij Emeke Buitelaar aan de Kerkstraat 4 in Brummen. De kleur blijft en er zullen voornamelijk olieverf en gemengde technieken te zien zijn. “Het is fijn om samen het jubileumjaar in te gaan met de inspirerende ARTclub; om bezoekers mee te nemen in allerlei kunstuitspattingen en te laten ontdekken wat kunst kan doen. Want wat je zelf ontdekt gaat veel dieper.”

Vogelhuisjes

Joop van Ulden, buurman van Emeke aan de Kerkstraat, is zo veel met zijn vogelhuisjes bezig dat hij erover droomt. Komen er mooie voorbij, dan probeert hij die vervolgens te maken van klei. De vogels waarderen zijn huisjes wel: bij koud en slecht weer slapen ze erin en in het voorjaar wordt er druk genesteld. Altijd zijn er weer nieuwe te zien, evenals de voederhuisjes.

Meer informatie op: www.art-brummen.nl