Stedendriehoek

Verbindingen leggen in de stad

ZUTPHEN – Het Torenfonds Zutphen-Warnsveld is goed van start gegaan: in 2017 werd een flink aantal projecten ondersteund. Onlangs werden vijf projecten extra in het zonnetje gezet door wethouder René Sueters.

Het Torenfonds heeft subsidie bij de Provincie Gelderland en de Gemeente Zutphen binnengesleept voor projecten die Zutphen een beetje mooier en socialer maken: Deelbonnen, Eat & Meet, SoulFood4You, Speeltuinvereniging BSP en de Weekendschool.

Het Torenfonds is een lokaal fonds dat mooie initiatieven in de Zutphense samenleving wil ondersteunen, vooral projecten gericht op ontmoeting. Voorzitter Jan van Breda: “We zijn vorig jaar echt van start gegaan en hebben al een aantal kleinere projecten kunnen ondersteunen met adviezen en geld. Ook hebben we al mooie samenwerkingen tot stand gebracht, onder andere met Zutphen Energie, het Wijkteam Waterkwartier, de gemeente  en het Educatiepunt. Met de subsidies die we nu gekregen hebben, kunnen we steeds meer betekenen voor de mensen in Zutphen en Warnsveld. We maken zo echt een vliegende start.”

Krachtenbundeling

Het Torenfonds wil vooral maatschappelijke initiatieven een steuntje in de rug geven bij de opstart. Met adviezen, door mensen aan elkaar te koppelen en door fondsen te werven. Bestuurslid Piet van Veen: “Deze subsidie is een mooi voorbeeld van hoe wij werken. De projecten zijn te klein om op eigen kracht de subsidie te verwerven. Daarom hebben wij de krachten gebundeld en vervolgens de aanvraag ingediend. We zijn er erg trots op dat het gelukt is, want hier profiteert heel Zutphen van.”

Samen in beweging

De projecten richten zich op het leggen van verbindingen in de stad. Het project Deelbonnen maakt het mogelijk dat mensen gebruik kunnen maken van elkaars kennis en ervaring. Er zijn in Zutphen al verschillende locaties waar gewerkt wordt met deelbonnen, waaronder de Plotter, het Warnshuus en bij Compassie. Het project Eat & meet organiseert gezamenlijke maaltijden voor wijkbewoners en vluchtelingen en doorbreekt zo het sociaal isolement.  SoulFood4you brengt jongeren op een informele wijze bij elkaar om het gesprek aan te gaan over zin- en levensvragen. Vrijwilligers van de Speeltuinvereniging konden een cursus Sociale Hygiëne gaan volgen om zo de kantine in stand te kunnen houden. De Weekendschool, tenslotte, is inmiddels al een bekend fenomeen in Zutphen. De leefwereld van nieuwsgierige kinderen wordt verbreed door ze te laten kennismaken met het lokale bedrijfsleven en andere zaken in de samenleving.

Een beter Zutphen

Jan van Breda: “Wat ons betreft is dit het begin van nog meer mooie plannen. Laten we samen Zutphen een beetje mooier, bruisender en socialer maken! We staan altijd open voor nieuwe initiatieven. En wilt u ook een steentje bijdragen aan een beter Zutphen? Graag! Via www.torenfonds.nl kunt u doneren. U vindt daar ook meer informatie over onze ondersteuningsmogelijkheden.”