Stedendriehoek

Veerle mag naar regiofinale

Veerle (zie foto) van basisschool J.F. Kennedy mag zich voorleeskampioen van Zutphen noemen. Bij de bibliotheek in Zutphen was zij de beste van tien basisschoolleerlingen en mag de gemeente vertegenwoordigen tijdens de regionale finale op 12 maart in Aalten. Veerle blonk uit in stemgebruik, tempowisseling en emotie.

Bij de jaarlijks terugkerende Nationale Voorleeswedstrijd proberen basisschoolleerlingen Voorleeskampioen van hun gemeente te worden. De leerling kiest zelf uit welk boek hij/zij gaat voorlezen. De winnaar van de lokale wedstrijd gaat door naar de regiofinale. De winnaar van de regiofinale gaat weer door naar de provinciale finale en deze winnaar gaat weer door naar de landelijke finale. Al met al een leuke wedstrijd waarbij de leerling enthousiast voorleest om zo het publiek mee te nemen in het verhaal.

“Wist je trouwens dat voorlezen de woordenschat en taalinzicht van kinderen vergroot? In verhalen worden andere woorden en zinnen gebruikt dan in de spreektaal, dus kunnen kinderen hun woordenschat vergroten”, vertelt een medewerkster van de bibliotheek. “En ook het gevoel voor zinsbouw en grammatica ontwikkelt zich doordat ze in aanraking komen met boekentaal. Heb jij vragen over lezen, voorlezen of wil je graag weten welke boeken hiervoor geschikt zijn? Kom eens binnen bij de bibliotheek. Wij helpen je graag.”