Stedendriehoek

Vanuit cel naar baan

ZUTPHEN – Penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen en De Graafschap Verbindt, de maatschappelijke tak van de betaald-voetbalclub, gaan samenwerken. In stadion De Vijverberg in Doetinchem is onlangs een convenant getekend. Doel van de samenwerking is om (ex-)gedetineerden via een arbeidstoeleidingsproject aan een betaalde baan te helpen. Om deelnemers klaar te stomen voor een baan, krijgen ze via het project De Graafschap Inside binnen de gevangenismuren een (maatschappelijke) training aangeboden.

Gevangenis Zutphen en De Graafschap gaan samenwerken

Michael Ogubai, manager Maatschappelijk verantwoord ondernemen bij De Graafschap, zette namens De Graafschap Verbindt zijn handtekening onder het convenant. “Wij zetten ons in voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Geen Achterhoeker aan de zijlijn, zo luidt ons motto. Dat geldt ook voor (ex-)gedetineerden. Wij helpen ze om weer succesvol deel te kunnen uitmaken van de samenleving. Dit doen we door via ons netwerk van betrokken partners en businessclubleden mogelijkheden te creëren op de arbeidsmarkt in de vorm van een baan, werkervaringsplek of stage.”

Ook vestigingsdirecteur Danny Vette van PI Achterhoek ondertekende het convenant: “Een belangrijke taak van onze penitentiaire inrichting is het opsluiten van mensen die van de rechter een celstraf opgelegd hebben gekregen. Die straf laten we ze op een humane wijze uitzitten. Een minstens zo belangrijke taak is om tijdens de detentie te werken aan een succesvolle terugkeer in de maatschappij. Sport is daarvoor een heel geschikt middel. Sport verbindt, activeert en verbroedert mensen.”

Nieuwe toekomst
De derde partij die het convenant tekende, is Seesing Flex. Het uitzendbureau gaat zich inzetten om gedetineerden in contact te brengen met een werkgever uit het eigen netwerk of een bedrijf uit het netwerk van De Graafschap, om ze aan een baan, werkervaringsplek of stage te helpen. Directeur Sander Kolkman van Seesing Flex: “Dit is een manier om mensen een tweede kans en een nieuwe toekomst op de arbeidsmarkt te bieden. Dat lukt alleen door te denken in mogelijkheden en niet in barrières.” Ook de burgemeesters Mark Boumans van Doetinchem en Annemieke Vermeulen van Zutphen waren aanwezig bij de ondertekening van het convenant in stadion De Vijverberg.

Elf kernwaarden
De Graafschap Inside start binnenkort in de gevangenis in Zutphen. Een trainer van De Graafschap Verbindt gaat samen met een sportinstructeur van PI Achterhoek twee maanden lang, eenmaal in de week, training geven aan tien tot veertien gemotiveerde gedetineerden. Hierbij gaat het niet alleen om voetbalaspecten, de nadruk ligt vooral op zaken die van belang zijn om klaargestoomd te worden voor een (betaalde) baan. Zo zijn voor De Graafschap Inside bijvoorbeeld elf kernwaarden/onderdelen opgesteld waaraan de deelnemende gedetineerden gaan werken: respect, integer, trots, D’ran, samenwerken, betrokken, initiatief, genieten, inclusief, discipline en eerlijk.

De samenwerking tussen een gevangenis en een betaald-voetbalclub is niet nieuw. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) werkt al samen met Cambuur Leeuwarden, FC Dordrecht, FC Emmen, Heracles Almelo, FC Twente, Vitesse, FC Utrecht, tal van amateurvoetbalclubs en enkele rugbyverenigingen.