Stedendriehoek

Van fotocollage tot presentje voor mantelzorgers

BRUMMEN/EERBEEK – Vorige week dinsdag was de Dag van de Mantelzorg. De dag ook waarop een prachtige fotocollage op een doek van 2 bij 2 meter zou worden gepresenteerd. Deze collage bevat een groot aantal foto’s die een speciale betekenis hebben voor mantelzorgers in de gemeente Brummen.

De collage is namelijk het resultaat van het aanbod aan alle mantelzorgers in de gemeente, om een mooie foto te laten maken door een professionele fotograaf. De onthulling op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg ging vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet door. Toch staat wethouder Cathy Sjerps graag stil bij dit bijzondere initiatief. “Iets wat bijzonder is voor een mantelzorger, is op een mooie manier vastgelegd op de gevoelige plaat. Voor ons als gemeente én voor het Knooppunt Mantelzorg is dat een geste waarmee we onze enorme waardering voor mantelzorgers willen uitdrukken.”

Inspirerend en menselijk geheel
Omdat het organiseren van een leuk evenement voor alle mantelzorgers er dit jaar niet in zit, hebben gemeente Brummen en Knooppunt Mantelzorg eerder dit jaar gekozen voor een andere, veilige en persoonlijke blijk van waardering voor alle mantelzorgers in de gemeente. “We hebben de samenwerking gezocht met fotostudio Lifetime in Brummen, die vele foto’s heeft gemaakt. Foto’s van personen, dieren of locaties die voor mantelzorgers dierbaar zijn. Deze foto heeft iedere mantelzorger inmiddels ook ontvangen”, licht Karin van Aalst van het Knooppunt Mantelzorg toe. “Ook hebben we met toestemming van mantelzorgers een groot aantal foto’s mogen gebruiken, om daar een mooie collage van te maken. Het is een inspirerend en menselijk geheel geworden.” Het doek krijgt zowel in het Tjark Rikscentrum als in Plein Vijf een mooie plek. “Zodra de coronamaatregelen weer versoepeld zijn, is iedereen welkom om deze collage met eigen ogen te komen bekijken.”

Wethouder Sjerps heeft veel waardering voor het werk dat het Knooppunt Mantelzorg doet voor mantelzorgers in de gemeente Brummen: “Ellen Lammersen en Karin van Aalst vormen als consulenten het middelpunt van dit knooppunt. Zij bieden graag een luisterend oor en kunnen helpen bij het verlichten van de mantelzorgtaken. Zij helpen graag bij het vinden van antwoorden die aansluiten bij de persoonlijke situatie en knelpunten die zich daarbij voordoen. Juist ook in deze lastige coronatijd. Ze maken hierbij dankbaar gebruik van hun netwerk, zoals scholen, huisartsen, wijkverpleging en gemeente. Ellen en Karin zijn er speciaal voor alle mantelzorgers. Ik gun mantelzorgers de aandacht en de ondersteuning die dit knooppunt hen kan bieden.”

Verrassingstas
Zodra de coronamaatregelen enigszins zijn versoepeld, gaat een groep vrijwilligers bij alle mantelzorgers die bij het Knooppunt Mantelzorg in beeld zijn, langs. “Zij zetten alle mantelzorgers die bij ons bekend zijn in het zonnetje door een mooi cadeautje thuis te bezorgen. Dit als blijk van grote waardering voor de inzet, zorg en betrokkenheid van mantelzorgers.” Ellen Lammersen hoopt dat het rondbrengen later deze maand mogelijk is, maar laat ook weten dat het rondbrengen van deze presentjes de nodige tijd vraagt. Ze verwacht dat in een periode van twee weken alle bij het knooppunt ingeschreven mantelzorgers het tasje in hun bezit hebben. Zonder al te veel te verklappen, laat Ellen weten dat niet alleen het leuke (mantelzorg)spel ‘bordje vol’ in de tas zit, maar ook een lekkere en ludieke lekkernij namens de gemeente, in samenwerking met Pelikaan Eerbeek. “Het is een mooi voorbeeld van een maatschappelijk betrokken ondernemer die mantelzorgers een warm hart toedraagt.” Bij het bezorgen van het tasje blijven de bezorgers natuurlijk op de stoep of in de voortuin, op veilige afstand. Mantelzorgers die nog niet ingeschreven zijn bij het knooppunt, kunnen dat natuurlijk gewoon doen. Zij ontvangen dan óók de verrassingstas thuis. Aanmelden kan eenvoudig door te mailen naar mantelzorg@welzijnbrummen.nl of te bellen met 0575-561988. Mantelzorgers kunnen zich ook inschrijven voor een speciale nieuwsbrief. Hierdoor blijven ze op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes. Aanmelden hiervoor kan ook via www.mantelzorgbrummen.nl.