Stedendriehoek

Vakkanjers klaar voor de finale

ZUTPHEN – Leerlingen van het Kompaan College uit Zutphen hebben een ticket overhandigd gekregen voor de finale van Vakkanjers. De leerlingen doen samen met ruim honderd scholen mee aan de Vakkanjer Challenge 2020 en bedachten innovatieve ideeën en oplossingen om jongeren meer te laten bewegen, in opdracht van de Johan Cruyff Foundation.

Het winnende team van het Kompaan College bedacht het idee ‘Pratende bal’. De leerlingen Mirte, Rick, Ram, Sophie en Nienke over hun idee: “We zijn op dit idee gekomen omdat we meer samenwerking wilden in het spel en dat iedereen mee mag doen. Niet dat de beste in z’n eentje gaat en dat andere jongens en meisjes dan achterblijven.” De afsluiting van de Vakkanjer Challenge vindt plaats met een live online-uitzending op woensdag 10 en donderdag 11 juni op www.vakkanjers.nl/finale.

Streepje voor op arbeidsmarkt

Vakkanjers toert door het hele land om alle 140 finalisten hun ticket te overhandigen en hun presentatie op te halen. Dit gebeurt met een interview over hun oplossingen, ideeën en gemaakte prototypes. Normaliter zouden de leerlingen tijdens een groot event hun presentatie moeten geven voor jury en publiek, maar vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus is dat niet mogelijk.

Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.