Stedendriehoek

Urban Sketchers tekenen Zutphen in één dag

ZUTPHEN – Op zaterdag 22 juni gebeurt er iets bijzonders in Zutphen. Uit het hele land komen tekenaars van de Urban Sketchers Nederland naar de oude Hanzestad om die te tekenen. Na een welkomstwoord van voorzitter Roger Klaassen in Dat Bolwerck zwermen zij uit over de stad om er een mooi plekje te zoeken voor hun tekenkrukje.

Van 11.00 tot 15.30 uur kan men ze dan overal in de stad tegenkomen en over hun schouders meekijken om te zien hoe de monumenten, steegjes en straten worden weergegeven. Een mooie manier om zo een Zutphense kunst-kijk-stadswandeling te maken. Urban Sketchers leggen vast wat ze zien; dat kunnen gebouwen, pleinen of straattaferelen zijn, maar ook bijvoorbeeld de drukte op de markt of een kroegtafereel. Op die dag ontstaat er een mooi document van die dag in Zutphen.

Vrijdag 21 juni om 16.00 uur is er al een kleine schetsbijeenkomst aan de IJsselkade, ter hoogte van de Marspoortstraat. Dat is omdat er veel Urban Sketchers zijn die de dag ervoor naar Zutphen komen, er overnachten en het dan niet kunnen laten om alvast wat te tekenen. Wie dat leuk vindt kan er zo bij aansluiten.

Urban Sketchers is een vrijwilligers non-profitorganisatie, opgericht in 2007 in Washington. In korte tijd is het uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met jaarlijks een symposium ergens op de wereld, dit jaar in Argentinië.

Ieder land heeft zijn eigen afdeling en per land zijn er weer onderafdelingen. In deze regio zijn er bijvoorbeeld de Gelderland Urban Sketchers en Urban Sketchers Stedendriehoek. Wie wil zien wat de ruim 150 tekenaars er zaterdag van maken, moet maar gaan rondkijken in de binnenstad.