Stedendriehoek

Unieke opleiding Erfgoed Schilder van start in Zutphen

De verdwenen opleiding Meesterschilder (Erfgoed Schilderen) is grotendeels terug en voorlopig alleen te volgen in de stad met de grootste monumentendichtheid van Nederland. In Zutphen dus.

Er is heel veel vraag naar dit gespecialiseerde werk en bijbehorende kennis. Erfgoed en monumentale panden vragen expertise als het gaat om onderhoud. “We zien dat steeds meer kennis verloren dreigt te gaan. Doordat er geen reguliere restauratieopleiding meer bestond en de ‘overlevering’ van kennis van generatie op generatie dreigt op te drogen, ontstond het idee bij de directeur van de Schildersvakopleiding Zutphen vier jaar geleden om de opleiding nieuw leven in te blazen. En dat is gelukt!” aldus een gemeentewoordvoerder.

Nieuwe generatie

Hein Polinder, directeur van de Schildersvakopleiding in Zutphen, wijst terug naar een bezoek van de burgemeester en de Commissaris van de Koning: “Tijdens de rondleiding op school kwam het gesprek op het onderhoud van erfgoed en hoe jammer wij het vinden dat alle kennis die zo nodig is, verloren dreigt te gaan. Zij brachten me op het idee om te proberen die opleiding weer op te starten. Geweldig dat het is gelukt, en we starten ook al direct met twee volle klassen. Samen met het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen, de Schildersbranche en opdrachtgevers kunnen we nu een nieuwe generatie ‘master’ schilders opleiden die ons nationale erfgoed in ere houdt. Geweldig toch?”

Prachtig oefenmateriaal

Cultuurwethouder Mathijs ten Broeke is trots, maar niet verbaasd dat juist in Zutphen de doorstart wordt gemaakt met deze opleiding: “Zutphen staat barstensvol historische panden, prachtig oefenmateriaal voor de deelnemers aan deze opleiding. Ik vind het geweldig dat straks niet alleen Zutphen, maar heel Nederland kan profiteren van de kennis en kunde van de schilders die hier deze opleiding volgen. Ik heb me laten vertellen dat het best pittige modules zijn. Onder meer met leerstof over verftechnisch onderzoek en kleurhistorisch onderzoek. Ik hoop dat er veel ‘master’ studenten naar Zutphen komen, want dit vakmanschap hebben we in heel Nederland nodig.”