Stedendriehoek

Unieke expositie in De Lunette

ZUTPHEN – In De Lunette, een ouderenzorg- annex behandel- en revalidatiecentrum in Zutphen, is sinds vorige week een kortlopende, unieke expositie te bewonderen.

De Zutphense Margreet Keijzer (1954), die werkt onder haar pseudoniem M.K. Peta, bezocht onlangs De Lunette en zag dat daar enkele vitrines ongebruikt in de hal stonden. Ze informeerde of er plannen waren om die te vullen. Die plannen zijn er inderdaad, maar de invulling laat nog even op zich wachten. Keijzer, die al geruime tijd in Zutphen op zoek is naar een plek waar ze haar diorama’s kan laten zien, vroeg meteen of zij in de tussenliggende tijd deze vitrines mocht vullen. Daar was meteen animo voor en binnen no time had ze een fraaie expositie ingericht met uniek materiaal.

Pentekeningen

Keijzer was namelijk altijd al onder de indruk van de pentekeningen die voor het Margriet kookboek door Ies Spreekmeester waren getekend. Een kookboek dat, vanaf de jaren vijftig, in vrijwel elke keuken te vinden was. Meerdere mensen genoten van de grappige tekeningen, maar nog nooit had iemand er een uitvoering in 3D van gemaakt. Keijzer besloot in 2014 om te beginnen met het uitbeelden van de pentekeningen. De koks, de groenten met gezichtjes, niets van dat al bestond in de miniatuurwereld. Deze moest ze dus met klei vormgeven. De diorama’s met als maatvoering 1:12 werden kleine verhalen. Keijzer bedacht waar de kok die ze wilde uitbeelden zich bevond. Vissen vangend in de gracht in Utrecht? En die kleine kok met die vreselijk grote vissen, dat was geen zuivere koffie vond ze, dus die viste vast op een plek met grote verontreiniging.

Glimlach

Zo creëerde ze al ruim vijftig tekeningen in allerlei omhulsels. Ze vulde haar eigengemaakte attributen aan met poppenhuismateriaal en wist dat het resultaat beslist een glimlach zou uitlokken bij de toeschouwers. “Ik had na mijn pensionering in 2021 graag een mini-museum gehad in het centrum van Zutphen, een droom die niet haalbaar bleek omdat er geen verdienmodel aan zat. Een pop-up-locatie, of zelfs een lege etalage vullen, ik liep telkens tegen een ‘nee’ aan. Maar nu dan die ‘ja’. Ik ben superblij en hoop dat er veel mensen komen kijken en daar met een grote glimlach rondlopen. De toegang is gratis en de vitrines bevinden zich in de hal”, vertelt Keijzer. Men vindt De Lunette aan de Coehoornsingel 3 in Zutphen.