Stedendriehoek

Twee dagen schilderen

ZUTPHEN – Op dinsdag 19 en woensdag 20 september wordt het laatste deel van de Oude IJsselbrug door vrijwilligers uit de gemeente Zutphen geschilderd. Dit deel, de zogeheten aanbruggen aan de zijde van de wijk De Hoven, was oorspronkelijk niet in het projectplan opgenomen. Het schilderwerk was nog niet aan vervanging toe.

Onder de inwoners ontstond commotie over ‘een half afgemaakte brug’. Een actie van een van hen op Facebook, om de brug ‘dan maar zelf af te schilderen’, was aanleiding voor het college van de gemeente Zutphen om een heroverweging te maken.

Het resultaat is dat het college budget vrijmaakt om aan de wens tegemoet te komen. Maar dan wel met de inzet van vrijwilligers. Via de gemeentelijke mail hebben vervolgens bijna honderd Zutphenaren aangegeven de handen uit de mouwen te willen steken. Natuurlijk gebeurt dat onder toezicht van professionals, zodat de veiligheid van de deelnemers is gegarandeerd. De aanbruggen krijgen dezelfde kleur als de rest van de Oude IJsselbrug. De vrijwilligers zullen in ploegen de aanbruggen in de verf zetten. Voor beschermende- en veiligheidskleding wordt gezorgd. De brug hoeft voor dit werk niet afgesloten te worden voor verkeer.

Het bestuur van de gemeente Zutphen laat zien dat inwoners een serieuze stem hebben. “De Zutphenaren laten zien dat ze niet alleen een mening hebben, maar die ook kleur willen geven”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Dit evenement, want dat wordt het, levert én een prachtig beeld op én een geweldig eindresultaat. Zutphen schildert geschiedenis!”