Stedendriehoek

Twee dagen De Vrije Slag

ZUTPHEN – De Vrije slag door Zutphen is dit jaar geen eendaags, maar een tweedaags evenement. Op zaterdag 19 augustus is het traditionele open water feest voor de zwemliefhebber in de Berkel. Voor gezinnen en beginnende openwater zwemmers zijn de afstanden 250 en 500 bij uitstek geschikt en bij de geoefende zwemmers zijn natuurlijk anderhalf of drie kilometer de favoriete afstanden. Ook voor het koningsnummer op zaterdag, de Zutphense Halve Mijl (920 meter) is weer volop belangstelling.

De deelnemers lopen in optocht van de inschrijftafel richting stad om van daar naar de finish te zwemmen. Belangstellenden kunnen voor meer informatie en inschrijven terecht op www.dvsdz.nl

Na het succesvolle experiment van H2O in 2016 (1150 meter van haven naar haven) vindt dit jaar voor het eerst sinds 1959 weer de roemruchte zwemtocht Cortenoever-Zutphen plaats. Voorzitter Paul Post: “Helaas kunnen we in 2017 niet de hele tocht van 7 kilometer zwemmen. In verband met ingrijpende werkzaamheden aan kade en Oude IJsselbrug, kunnen de zwemmers de brug niet passeren. Door de gedeeltelijke stremming is de onderdoorgang te nauw om zwemmers en schepen te laten passeren. Voor 2017 betekent dit dat de finish in De Vispoorthaven is en niet in de Noorderhaven. Dit jaar zwemmen de deelnemers dus 6020 meter.”

De belangstelling onder geoefende zwemmers is enorm groot. Alle deelnamebewijzen waren in december al binnen drie weken uitverkocht. Parcours en afstand zijn uniek te noemen voor openwatertochten. Behalve de Lektocht is er eigenlijk geen vergelijkbaar open water evenement. Deelname is alleen voor zwemmers die aantoonbare ervaring hebben in lange afstanden onder vergelijkbare omstandigheden.

Zutphense kaas
“Vorig jaar introduceerden wij de unieke ‘Zutphense Kaas’. Deze met speciale meetapparatuur uitgeruste boei geeft continue gegevens door over de kwaliteit van het water en de watertemperatuur in de Berkel. Belangstellenden kunnen, wanneer zij willen, via de website zien wat de stand van zaken is. De belangstelling voor dit unieke apparaat is overweldigend. ”Dit jaar maken organisatoren van triatlons en open water evenementen uit het hele land gebruik van deze voor Zutphen ontwikkelde techniek.

Bah, vies!
Over zwemmen in open water zijn veel misverstanden. Dat je er ziek van kunt worden is er één van. “Wij geloven daar niet in en willen aantonen dat ons oppervlaktewater steeds schoner wordt en steeds meer plekken geschikt zijn om te zwemmen. Om die reden doen wij samen met het RIVM onderzoek naar blootstelling aan antibioticaresistente bacteriën door zwemmen in oppervlaktewater. Veel van onze deelnemers werken mee aan dit onderzoek.”