Stedendriehoek

Trots op het grootste zonnepark in Zutphen

Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Na een intensieve voorbereiding is het nu zover: langs de N314, op het nieuwste deel van bedrijventerrein De Revelhorst, is het met ruim 20.000 panelen grootste zonnepark van Zutphen geopend. ZutphenEnergie heeft hier, onder de naam Zonnestroom Zutphen, ook maar liefst 3.748 panelen. Daarmee kan energie worden opgewerkt voor meer dan vijfhonderd huishoudens.

Zonnestroom Zutphen, ZutphenEnergie en Sunvest vierden vrijdag samen de opening. Wethouder Harry Matser opende het park officieel door de borden te onthullen met daarop de namen van de eigenaar en het park. Daarbij schoof hij zijn trots en bewondering voor het lokale, duurzame energiebedrijf niet onder stoelen of banken. “ZutphenEnergie is een voorbeeld voor Nederland”, aldus de wethouder.

Grote stap in energietransitie

Het park helpt om een grote stap te zetten in de energietransitie. Het doel is energie zoveel mogelijk lokaal en duurzaam op te wekken. Dat inwoners hier veel belangstelling voor hebben, blijkt wel uit de animo voor deze zonnepanelen. Inwoners van Zutphen konden zich al vanaf vorig jaar inschrijven voor deze zonnepanelen. Dat liep storm en al snel ontstond een wachtlijst. Ook vanwege de extra aantrekkelijke prijs: deelnemers hoeven niet zelf in zonnepanelen te investeren. Dankzij een lening van de gemeente Zutphen kon ZutphenEnergie de zonnepanelen aanschaffen én de deelnemers krijgen ook nog eens 5 cent korting per kilowattuur. Bij een gemiddeld verbruik van 2400 kilowattuur kan die korting oplopen tot wel 120 euro per jaar.

Schenking aan Energiebank Zutphen

ZutphenEnergie reserveert een deel van het rendement van Zonnestroom voor de Energiebank Zutphen. Vijftien jaar lang schenkt zij jaarlijks 3.000 euro aan de Energiebank Zutphen om inwoners van de gemeente te steunen die door structurele geldproblemen niet in staat zijn gas en elektra te betalen. In Nederland kampt ruimt een miljoen mensen met dat probleem en jaarlijks worden daardoor 80.000 mensen afgesloten. De jaarlijkse schenking van ZutphenEnergie gebruikt de energiebank voor middelen om Zutphenaren met dit probleem te helpen minder energie te verbruiken. Dat zijn bijvoorbeeld ledlampen, tochtstrips en energiebesparende koelkasten, maar ook energiecoaches.

Ondertussen kijkt ZutphenEnergie al verder naar nieuwe projecten, zoals meer zonnepanelenparken op grote industriedaken. Wie ook belangstelling heeft voor zonnepanelen of andere vormen van duurzame energie, kan terecht in de Energiewinkel aan de Overwelving 10 en op de website www.zutphenenergie.nl