Stedendriehoek

Triatlete Karin Komdeur voorbeeld voor zwemjeugd

Karin volop in actie.
Foto: Annemiek Dijksman

GORSSEL – De Stichting Gorsselse zwembaden is trots op de nominatie van Karin Komdeur als sportvrouw van het jaar 2015. Haar passie voor de triatlonsport begon namelijk in zwembad De Boskoele in Gorssel.
Toen Leonie Wiggers, voormalig bedrijfsleider van zwembad De Boskoele, in 2012 startte met een zwemtraining voor triatleten, meldde Karin Komdeur zich direct aan. Niet zozeer om zich te bekwamen in de triatlonsport, maar vooral om het borstcrawlen beter onder de knie te krijgen. In 2013 nodigde Leonie haar uit om samen mee te doen aan een triatlon en in datzelfde jaar won zij de triatlon die in zwembad De Berkel in Almen georganiseerd werd. Het vuurtje was aangestoken.

 

“Wat de triatlonsport leuk maakt, is dat het een ‘multisport’ is”, geeft Karin Komdeur aan. “Het bevat drie disciplines, namelijk zwemmen, wielrennen en hardlopen en die doe je in deze volgorde achter elkaar. Je kunt verschillende triatlonafstanden doen, variërend van een achtste waarbij je 500 meter zwemt, 20 kilometer fietst en 5 kilometer hardloopt, tot de Iron Man waarbij je 3,5 kilometer zwemt, 180 kilometer fietst en 42,5 kilometer hardloopt.” De zwemgroep is uitgegroeid tot een vaste groep triatleten onder de naam triatlongroep De Boskoele. Samen zwemmen zij ’s zomers in De Boskoele en ’s winters in De Beemd in Lochem. “Juist het trainen met gelijkgestemden maakt het sporten leuk”, geeft Karin aan. “Je stimuleert en motiveert elkaar en als het wat minder gaat, dan pep je elkaar op.” Het aantal trainingsuren voor een triatlon is behoorlijk. “Een fietstraining kost al snel twee uur, een hardlooptraining vijf kwartier, een combitraining fietsen en hardlopen ook twee uur en daarnaast nog een uur zwemmen”, geeft Karin aan. “We boffen met zo’n mooi buitenbad als de Boskoele in Gorssel en het binnenbad De Beemd in Lochem, waar ze voor onze groep een zwembaan vrijmaken als we komen trainen.”

 

“Er gebeurt een hoop in de vier Lochemse zwembaden in Gorssel, Almen, Laren en de gemeente Lochem. Wat dat betreft is Lochem een echte zwemstad. Mensen treffen elkaar niet alleen voor de sport, maar ook als sociale ontmoetingsplaats”, geeft Jorrit Erps, manager van de baden, aan. “Om dat op hoog niveau te houden, zet Karin zich samen met een aantal dorpsgenoten in door de marketingcommunicatie voor het zwembad in Gorssel te organiseren. Mede daarom verdient zij de prijs voor sportvrouw van het jaar 2015. Wij hopen dat zij hiermee ook de jeugd inspireert om iets met de triatlonsport te gaan doen, of te gaan zwemmen. Komend jaar zet het team van De Boskoele weer alles op alles om dat voor elkaar te krijgen. Wij dagen de kinderen uit Gorssel en omstreken dan ook uit en bij voldoende animo kunnen we ook voor de jeugd een zwemtraining opzetten. De stem van de zwembaden heeft ze en nu maar hopen dat meer mensen hun stem op haar uitbrengen!”

Stemmen kan tot woensdag 10 februari op de website www.sportverkiezinglochem.nl. Vrijdagavond 12 februari wordt de winnaar bekendgemaakt.