Stedendriehoek

Torenstad verrast jubilerend Volkshuis met schilderij

ZUTPHEN – Het Volkshuis heeft een feestweek achter de rug. Daarmee vierde ‘de huiskamer van Zutphen’ met medewerkers, gasten en relaties het 125-jarig bestaan. Sjoerd Harmsen van verhuurder Torenstad kwam langs om een bijzonder cadeau te overhandigen: een schilderij (2005) van Kik Zeiler. “Het is een collage van enkele panden van Torenstad, waaronder het Volkshuis, inclusief kenmerkende Zutphense torens”, licht Harmsen toe.

Bij het Volkshuis werken steeds zo’n dertig tot veertig cliënten, vaste medewerkers en stagiairs uit het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. De meeste cliënten hebben een verstandelijke beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij het Volkshuis hebben ze een werkplek waar ze zichzelf kunnen zijn, waar ze fouten mogen maken en waar ze vertrouwen krijgen.

Appelgebak

“Het pand van het Volkshuis is van ons”, vertelt Harmsen. “Via een subsidie zorgen wij ervoor dat ze daar met niet al te hoge huisvestingslasten kunnen zitten. Dat doen we met een reden: ons vermogen is onder andere in het Zutphense verkregen en daar willen we graag maatschappelijk iets voor terugdoen. Door de lagere huisvestingslasten is het voortbestaan gewaarborgd.” Harmsen is zelf ook graag gast bij het Volkshuis. Lachend: “Als wij in het centrum lopen met relaties, gaan we daar altijd heen voor koffie met appelgebak – dat eet ik nergens anders meer.”

Toen het bestuur van het Volkshuis een keer bij Torenstad op bezoek was, viel hun oog op dit schilderij. Speciaal voor het jubileum is daarom een kopie gemaakt op dibond. Iedereen kan het nu zien: het heeft een prominente plek gekregen op de schouw in het restaurant. Wie goed kijkt en het schilderij vergelijkt met de werkelijkheid zal zien dat er iets niet klopt. Harmsen: “Het is een collage van bezit van Torenstad, met het Volkshuis en Luxor. Aan de rechterkant zie je ons oude kantoor aan de Marspoortstraat, daar tussenin de Wijnhuistoren en ook nog het voormalige kantoor van Voorink Advocaten.”

Jubileumweek

Manager Marieke Pelgrum en bestuurslid Jolanda Pierik van het Volkshuis namen het geschenk tijdens de jubileumweek dankbaar in ontvangst. Die week stond bol van de activiteiten om het 125-jarig bestaan te vieren, met een aangepast menu met ‘toppers van weleer’ zoals de Zutphense pannenkoek en broodje bal, en een benefietdiner. De opbrengst daarvan is bestemd voor nieuwe kleding voor de brigade in het restaurant en de keuken. Alle gasten kunnen daaraan bijdragen door voor 2,50 euro een puzzelstukje te kopen van een puzzel van 500 stukjes. “De helft is al verkocht”, vertelt Pelgrum enthousiast.

Foto:

Van links naar rechts Marieke Pelgrum (manager Volkshuis), Lucie, Sjoerd Harmsen (bestuurder Torenstad), Yvet, Ko, Milan en Jolanda Pierik (bestuur Volkshuis). (Foto: PR)