Stedendriehoek

Toegroeien naar meer zelfstandigheid

ZUTPHEN – De academie voor Zelfstandigheid in Zutphen is vorige week feestelijk geopend. Het thema van de opening was ‘Groei door te leren’.

Brechtje Fleur, regiodirecteur van ’s Heeren Loo regio Oost-Nederland, benadrukte bij haar welkomstwoord het belang van groei voor iedereen. De academie voor Zelfstandigheid wil mensen met een verstandelijke beperking laten groeien naar een meer zelfstandig leven.

 

Samen met trainer Berthil Pat onthulde Brechtje Fleur de groeiboom voor talenten. Deze boom zal blijven groeien en bloeien. Iedere keer als een student een training afrondt, zal daarvoor een nieuw blad in de boom gehangen worden. Na de onthulling van de boom liet de academie voor Zelfstandigheid de aanwezige studenten, begeleiders en andere geïnteresseerden zelf direct laten ervaren dat je meer en sneller groeit door meer zelfvertrouwen. Door middel van plakbriefjes moesten deelnemers de andere aanwezigen voorzien van positieve aspecten. Binnen korte tijd zat iedereen vol met roze en gele papiertjes met complimentjes.Na het officiële gedeelte was het tijd om met elkaar het lesmateriaal in te zien en uit te proberen.

 

De academie voor Zelfstandigheid in Zutphen bevindt zich in de Anne Flokstraschool in Zutphen. De academie is een uiting van de visie van ’s Heeren Loo: alle mensen moeten zich kunnen blijven ontwikkelen. Of het nu gaat om wonen, werken of vrije tijd: bij de academie zijn jongeren die graag willen leren en bereid zijn te werken aan een eigen bestaan, van harte welkom. De academie is zeer geschikt als stap na het onderwijs of naast het onderwijs als leren op school moeilijk gaat.

Bij de academie voor Zelfstandigheid krijgen studenten (mensen met een licht verstandelijke beperking en/of andere kwetsbare mensen) training om toe te groeien naar (meer) zelfstandigheid. Denk bijvoorbeeld aan een training koken, financiën of sociale vaardigheden.