Stedendriehoek

Tijdloos document over Monument van het Jaar

Wethouder Mathijs ten Broeke en bestuurslid Annette Meesters van de Stichting Warnsveldse Monumenten bewonderen de eerste exemplaren van de glossy. (Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

Het Monument van het Jaar in de gemeente Zutphen, De Overtuin in Warnsveld, is sinds vorige week weer open. De voorzitter van de Stichting Warnsveldse Monumenten Pieter van Veen presenteerde er een glossy over de buitenplaats.

De glossy is tot stand gekomen dankzij de belangeloze medewerking van velen. De opbrengst is bestemd voor het beheersplan van De Overtuin en het herstel van historische groenstructuren in de tuin. Tijdens Open Monumentendagen 2019 werd De Overtuin uitgeroepen tot Monument van het Jaar door de gemeente Zutphen. De buitenplaats heeft deze titel aangegrepen om gelden bij elkaar te krijgen voor het beheer. “We hebben de buxus al door taxus vervangen en we werken nog aan een nieuwe zichtlijn naar Huis Welgelegen”, aldus bestuurslid Annette Meesters. “We mogen pas net open, dus we hebben geen acties kunnen voeren. Bij de poort verkopen we wel met succes planten. En nu hebben we deze glossy. Overtuin Monument is een tijdloos tijdschrift waarvan we verwachten dat veel mensen uit Warnsveld dat interessant vinden.” Het is een dik magazine met verhalen over de geschiedenis van de buitenplaats, de bewoners, medewerkers en vrijwilligers.

Wethouder Mathijs ten Broeke was ook bij de presentatie aanwezig: “Het Monument van het Jaar kan niet bestaan zonder het enthousiasme, inzet en de creativiteit van de stichting zelf. De wijze waarop het bestuur van De Overtuin het initiatief heeft genomen voor een glossy, vind ik een prachtig voorbeeld om op een mooie manier geld te genereren voor het project en tegelijkertijd de donateurs ook iets te kunnen aanbieden.”

De glossy Overtuin Monument is voor 10 euro te koop bij De Overtuin, bij Aljan Talens Haarmode in Warnsveld en bij Van de Brink Boek en Buro in Zutphen. Ook is hij te bestellen via e-mail info@deovertuin.nl. Er worden dan wel verzendkosten gerekend.