Stedendriehoek

Thema-avond over seksueel trauma bij Ixta Noa

ZUTPHEN – Ixta Noa verzorgt woensdag 29 maart een thema-avond over seksueel trauma. De avond bestaat uit een informatief deel door ervaringsdeskundige Lucienne Lemmers van Stichting Traumaseksuologie en een interactief deel waarin gasten de patronen zelf kunnen ervaren.

De thema-avond ‘Seksueel trauma’ duurt van 19.00 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 18.30 uur met koffie en thee. Locatie is Praktijkhuis Ixta Noa, IJsselkade 9 in Zutphen. De toegang is gratis, aanmelding vooraf is mogelijk. Er is ook de mogelijkheid om online deel te nemen door vooraf een mail te sturen.

Seksueel misbruik is een onderwerp waar meestal niet makkelijk over gesproken wordt. De schaamte is groot, zowel onder mannen als onder vrouwen. Daar komt bij dat er weinig goede kennis is over de schade en de gevolgen. De impact is groot en heeft effect op elk onderdeel van je latere leven. Psychodrama en traumaseksualiteit kunnen helpen om de gevolgen van trauma op een diepere laag te verwerken.

Regie terug

Tijdens deze interactieve avond vertelt Lucienne Lemmers van Stichting Traumaseksuologie over het proces, vermengd met theorie, en ook laat ze het proces van de ‘aanpasser’ zien en ervaren. “Hiermee wordt duidelijk zichtbaar wat altijd verborgen is geweest. Wat gaat er om in een slachtoffer, hoe uit zich dat en hoe uit zich dat naar de ander. Door inzicht in het patroon krijg je de regie terug, krijg je een keuze en kun je weer achter het stuur van je eigen leven plaatsnemen.”

Ixta Noa heeft het afgelopen jaar diverse thema-avonden over psychische problematiek georganiseerd. Deze vinden plaats iedere laatste woensdag van de maand in Zutphen. Tijdens deze avond wordt een actueel thema belicht vanuit zowel expertise als ervaring. Doel van de avonden is om op een informele manier meer te weten te komen over psychische aandoeningen en het leven dat daarbij hoort. Voor mensen die daar direct of indirect mee te maken hebben, maar ook voor iedereen die wat meer daarover wil weten.

Laagdrempelige inloop

Het Praktijkhuis Ixta Noa is al meer dan vijftien jaar een plek in Zutphen waar mensen met een psychisch verleden of heden terecht kunnen. Tijdens de openingstijden is er een laagdrempelige inloop waar ervaringsdeskundigen werken die iets soortgelijks hebben meegemaakt en van daaruit anderen in hun leven verder helpen.

Ixta Noa is een landelijke organisatie, die behalve Praktijkhuizen in Zutphen, Nijmegen, Enschede, Groningen, Harderwijk en Leeuwarden, ook online hulp biedt, voorlichtingen geeft in teams, gastsprekers opleidt en op afdelingen van GGZ-instellingen ervaringsdeskundigen inzet.