Stedendriehoek

Tentoonstelling De IJssel in Zicht

ZUTPHEN – Van vrijdag 16 juni tot en met zondag 2 juli tonen negentien Zutphense kunstenaars hun werk in de Witte Vleugel van het oude stadhuis van Zutphen. Kunstenaars uit vele disciplines zijn vertegenwoordigd, waardoor er een zeer gevarieerde tentoonstelling is ontstaan.

In de expositie De IJssel in Zicht speelt de rivier de hoofdrol. “De rivier is een integraal onderdeel van het landschap. Rivier en omliggend landschap beïnvloeden elkaar en zijn voortdurend in verandering. Actueel is de invloed van de klimaatverandering op het landschap, maar ook de vele veranderingen door de tijd heen zijn zichtbaar. In Zutphen leven we met de rivier en dat laten we op verschillende manieren zien en horen”, vertelt Peter Kalkowsky namens Kunstconnectie Zutphen. “We laten zien wat de rivier voor ons betekent, wat ons verrast, ontroert, kritisch houdt, wat we zien en beleven. De IJssel in Zicht is een ode aan de rivier van Zutphen.” Deze lofzang wordt weerspiegeld door de verschillende disciplines die op de tentoonstelling te zien zijn: zowel schilderkunst en grafiek als ruimtelijk werk, video- en glaskunst.

Naast de tentoonstelling is er een aanvullend programma met veel bijzondere activiteiten. Zo is er een pop-up store waar klein werk van de deelnemende kunstenaars gekocht kan worden; de (oud)stadsdichters dragen gedichten voor, er is een speciale schrijfsessie met voordracht van Shut up and Write, geïnspireerd door de tentoonstelling, en er zal een concert plaatsvinden waar liederen over water centraal staan. Verschillende deelnemende kunstenaars geven workshops voor kinderen en volwassenen. Elke zondagmiddag starten er rondleidingen om 14.00, 15.00 en 16.00 uur, waarbij kunstenaars een toelichting geven op het werk.

De IJssel in Zicht is een tentoonstelling in het kader van de IJsselbiënnale (www.ijsselbiennale.nl), een door het Kunstenlab in Deventer georganiseerde manifestatie die zal plaatsvinden van juni tot en met september. Deze zomer is er een 100 kilometer lange stroom van kunst te beleven van Doesburg tot Kampen. In de Hanzesteden en op markante plekken langs de IJssel is dan werk te zien van gerenommeerde kunstenaars. Ook Zutphen doet mee aan de IJsselbiënnale.

De IJssel in Zicht is geopend van 16 juni tot en met 2 juli op vrijdagen, zaterdagen en zondagen, van 11.00 tot 17.00 uur. De opening vindt plaats op 16 juni om 20.00 uur in de Witte Vleugel van het oude stadhuis, Kerkhof 1a te Zutphen, en wordt verricht door Sander Grootendorst (dichter, journalist en entomoloog). Kijk voor het volledige programma met data en aanvangstijden op de website www.kunstzutphen.nl