Stedendriehoek

Studenten betrokken bij herinrichting kerk in Brummen

De Protestantse Gemeente Brummen heeft de wens haar kerkgebouw multifunctioneler in te richten. Daarvoor is samenwerking gezocht met de Jan des Bouvrie Academy in Deventer. Acht studenten hebben de opdracht gekregen om een passend ontwerp te realiseren. Nu vragen de studenten om de mening van alle Brummenaren door middel van een enquête.

Sander Kloosterhof is voorzitter van de gebouwencommissie van de Protestantse Gemeente: “Wij willen een open kerk zijn waar niet alleen ruimte is voor de kerkelijke gemeente, maar ook voor de burgergemeente. Ons kerkgebouw is echter heel traditioneel ingericht, waardoor het hier momenteel minder geschikt voor is. De Jan des Bouvrie Academy heeft aan acht derdejaars studenten gevraagd voor dit project een ontwerp te maken en een compleet projectplan aan te leveren. Ze zijn in februari al een keer komen kijken om een indruk te krijgen van de ruimte, het licht en de mogelijkheden. Wij zijn enorm blij met deze kans. Dat er acht creatieve geesten met een hele andere blik naar onze kerk kijken, dat geeft al enorm veel energie. Het maakt ook dat wij er zelf weer veel meer mee bezig zijn. We hopen natuurlijk dat er één ontwerp uit voortkomt dat helemaal bij ons past en te realiseren zal zijn qua vergunningen en financiën. Maar al zouden we enkele elementen uit de ontwerpen kunnen halen, dan is dat al een enorme winst.”

Samenkomen

Laura Hermanns is één van de studenten van het project: “In Nederland komen veel kerkgebouwen leeg te staan en vanuit de overheid is er steun om deze monumentale gebouwen te behouden en een andere functie te geven. In dit geval moet de kerk zijn kerkelijke functie behouden, maar ook een gebouw worden waar de dorpsbewoners kunnen samenkomen. We hebben al een goede indruk gekregen van de kerk die groter is dan wij hadden gedacht. We zien echt mogelijkheden. Om nu precies te weten wat de Brummenaren graag zouden willen, en wat zij momenteel wellicht missen, hebben wij een enquête gemaakt om zo een beter beeld te krijgen van de wensen, zodat wij ons ontwerp daar zo goed mogelijk op af kunnen stemmen.”

De enquête is te vinden op de website kerkwebbrummen.nl. Deze is ook via de mail aan te vragen bij rednas235@gmail.com.